Bled dobiva nov kulinarični proizvod in hkrati turistični produkt, Blejski sir.
Blejski sir je produkt dela Kmetijsko gozdarske zadruge Gozd Bled, narejen pa je iz lokalno pridelanega mleka.
''Člani KGZ Bled so kmetje iz občin Bled in Gorje, nekaj jih je tudi iz Mojstrane in Bohinja, skupaj imamo 86 članov, od tega 22 proizvajalcev mleka, 21 jih prihaja iz ozko lokalnega okolja, del njihovega mleka porabimo za sir,'' pravi direktorica zadruge Jana Zalokar.
Kot pojasnjuje direktorica so že dalj časa razmišljali, katero novo dejavnost bi zagnali in kaj bi bilo za kmete primerno, tako so prišli do zaključka, da je pridelava mleka dejavnost, ki je konstantna in zanesljiva. '' Lokalno je popularno, ljudje postajajo vedno bolj ozaveščeni in vedno bolj iščejo varno hrano iz svoje okolice,'' pravi Jana Zalokar. In tako je nastal Blejski sir.
Gre za poltrdi mastni sir, okus je primeren za širšo populacijo, staran je najmanj dva meseca, torej od 45 do 60 dni, lahko pa zori še dve leti, saj roka trajanja skoraj nima. Sir s staranjem spreminja obliko in trdoto, hrani pa se pri temperaturi do 4 stopinje Celzija, kar zagotavlja, da dolgo ohranja okus in trdoto. Kako bo s prodajo? ''Prodajali bomo hlebe, sir pa bo na voljo tudi v posebni embalaži, vakuumsko pakiran po 30 dekagramov, '' pojasnjuje direktorica zadruge in dodaja, da so poleg sira pripravili tudi dve različni deski za rezanje sira z vgraviranim logotipom Blejski sir. Logotip Blejski sir je sicer oblikovna izpeljanka logotipa destinacije Imago paradisi – Podoba raja.
Sir bodo prodajali v lokalnem območju, po blejskih hotelih, na gradu in na otoku, posebej ga bodo prestavili na Blejskih dnevih in podobno, seveda pa bo na voljo tudi v KGZ Gozd Bled. Mleka je toliko, da če bi predelali vsega, bi lahko na dan naredili tisoč kilogramov sira.
Kot so pojasnili na zadrugi, je sir začetek projekta, ki ima velike obete za razvoj. Če se bo prijel, bodo produkt nadgradili z Blejsko klobaso in suho govedino. Upajo, da se jim bo pri projektu pridružil še kakšen nov član, morda svojo priložnost zagleda tudi kakšen mlad kmet. Promocija bo obsežna, tudi z velikimi plakati na gorenjski avtocesti in seveda na Bledu.
Prva javna predstavitev sira bo v soboto, 27. januarja, ob 11. uri v avli Infocentra Triglavska roža na Bledu.
Na slovesni predstavitvi bo nekaj več o poti in zgodbi Blejskega sira povedala direktorica zadruge, Jana Zalokar. Svoj pogled bosta predstavila župana občine Bled, Janez Fajfar in občine Gorje, Peter Torkar, zadnjo besedo pa bo imel dr. Andrej Pompe, soustvarjalec znamke Bled – Imago paradisi, ki je s prenovitvijo postavila nov segment Bled – Local Selection, pod katerim se kot prvi lokalni proizvod predstavlja prav Blejski sir.
Uradni del bo sklenjen z nastopom otroške folklorne skupine Kulturnega društva Rudija Jedretiča Ribno. Sledila bo degustacija sira, za katero bodo poskrbele članice društva žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje.
Vsi obiskovalci bodo imeli možnost nakupa Blejskega sira po posebni ceni.
Več o Blejskem siru lahko izveste na spletni strani www.blejskisir.si.




