Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

SODELOVANJE OBČINE BLED V PROJEKTU BEE-DIVERSITY

Občina Bled sodeluje v projektu bee-diversity, ki sodi v program čezmejnega sodelovanja Slovenija Italija 2014 -2020.

Namen projekta bee-diversity je spremljanje sprememb v okolju in biotske raznovrstnosti s pomočjo čebel. Podatke o aktivnosti čebel zbiramo s pomočjo elektronske opreme, ki nam omogoča zaznati spremembe v čebelji družini. Za ugotavljanje kolikšna je biotska raznovrstnost pa iz panjev vzorčimo cvetni prah in med, katerim s pelodno analizo določimo botanično poreklo in tako dobimo oceno biotske raznovrstnosti rastlinstva v premeru 1,5 kilometra okoli čebelnjaka. V projektu izvajamo tudi terenski popis rastlinstva s poudarkom na travnikih in njihovi vrstni pestrosti ter načinu rabe. Na podlagi teh podatkov bomo primerjali med seboj različna pilotna območja, rabe travnikov in dobili oceno koliko različna okolja in rabe vplivajo na biotsko raznovrstnost. Rezultati nam bodo osnova za širjenje dobrih praks in ukrepov, ki ugodno vplivajo na ohranjanje biotske raznovrstnosti.

 

V okviru projekta so vzpostavljena pilotna območja v Sloveniji (Gorenjska) in v Italiji, kjer se stalno izvaja spremljanje biotske raznovrstnosti. Pilotna območja smo vzpostavili v občinah Bled, Radovljica, Naklo in Kranj. Čebele opazujemo in zbiramo pridelke v dveh čebelnjakih na posamezno območje. S pomočjo elektronskih senzorjev nameščenih na panje pa spremljamo aktivnost čebel z možnostjo neposrednega vpogleda v podatke.

 

BSC Kranj, Biotehniška fakulteta ter Občina Bled v sodelovanju s čebelarji sodelujejo pri:

 

1)     pripravi pregleda stanja - s katerimi koraki in kako  ohraniti biodiverziteto,

2)     vzpostavitvi in delovanju merilnega mesta - pri čebelnjaku – z meritvami, ki kažejo stanje okolja, možnosti čebelje paše,…

3)     izmenjavi znanj in izkušenj  z drugimi pilotnimi območji vključenimi v projekt (na Gorenjskem in v Italiji).

V marcu 2021 smo na območju Občine Bled namestili elektronsko opremo na društveni čebelnjak ČD Gorje-Bled in na čebelnjak čebelarja g. Ambrožiča na Selu pri Bledu. Skozi čebelarsko sezono smo opravili popise travnikov na vsakem območju. Trenutno pa smo zaključili z vzorčenjem cvetnega prahu in medu. Zdaj nas čaka pelodna analiza in obdelava podatkov s popisa, ki nam bodo dali rezultat kolikšna je biotska raznovrstnost na vsakem območju.

 

Tita Porenta

Oglejte si tudi