Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Razstava ob 90 letnici akademskega slikarja prof. Janeza Ravnika

Društvo za varstvo naravne in kulturne dediščine Bleda z okolico »Spoštujmo Bled« vabi na otvoritev razstave ob 90 letnici akademskega slikarja prof. Janeza Ravnika.

Otvoritev razstave bo v petek, 8. novembra, ob 18. uri v Festivalni dvorani Bled.

 

Janez Ravnik, akademski slikar in profesor, izhaja iz Bohinjske Bistrice in iz družine, ki je bila tudi v preteklih generacijah naklonjena umetnosti in kulturi. V svojem skoraj 90-letnem življenju in več kot 60-ih letih ustvarjanja se je kot inovativen in pomemben likovni ustvarjalec zapisal ne le v domače okolje, pač pa tudi na nivoju države in Evrope.  Umetnik v letu 2019 slavi 90. rojstni dan in kljub temu so mu umetniške muze skupaj s čilostjo in bistrino  še vedno naklonjene. Prikazane so perorisbe, olja ter akrili na platnu in lesene skulpture manjšega formata. Nekaj del je iz serije ”Pogled v prihodnost”, s katerimi želi opozoriti na stanje sveta, ki mu brez človekove streznitve ne kaže najbolje. Nekaj del je iz serije “Vrtički”, večina pa iz zadnjih let ustvarjanja, ki jih navdihujejo oblike z narave – stilizirane in spremenjene v simbole. Umetnostni kritiki so zapisali: ”Umetnik se tematsko spogleduje s fantastičnimi  oziroma simboličnimi vsebinami, ki jih združuje s konstruktivističnimi težnjami, tudi kadar gre za naslon na predmete ali pokrajine iz realnega sveta.˝ Značilnost Ravnikovega slikarstva je sproščena in intenzivna barvna lestvica, s pomočjo katere še dodatno dinamično razgiba likovno polje. Ob likovnem  ustvarjanju Janeza Ravnika moramo najprej pomisliti na številne cikluse slik risb in lesenih plastik, ki so nastajali  v dolgih letih.

Rojen 28. decembra 1929 v Bohinjski Bistrici. Leta 1950 je dokončal Šolo za oblikovanje v Ljubljani. Diplomiral je leta 1955 pri prof. Ž. Hegedušiču na Akademiji primijenjenih umjetnosti v Zagrebu. Od leta 1958 do upokojitve je deloval kot likovni pedagog na OŠ prof. dr. Josipa Plemlja na Bledu. Prvo samostojno razstavo je imel leta 1963, tej pa je sledilo več kot 60 samostojnih razstav in številne skupinske doma in v tujini. Leta 1982 je imel retrospektivno razstavo na Bledu. Je član Zveze društev likovnih umetnikov Slovenije in Likovnega društva Kranj. Za svoja dela je prejel več nagrad, med njimi leta 1974 Linhartovo srebrno plaketo in leta 1979 Prešernovo nagrado gorenjskih občin. Leta 2005 pa mu je Občina Bled podelila naziv častnega občana. Mnogo let je bil organizator in pobudnik  kvalitetnih likovnih razstav, ki so se odvijale v Festivalni dvorani in OŠ prof. dr. Josipa Plemlja na Bledu, kjer tudi živi in ustvarja.

Oglejte si tudi