Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
22°C
9°C
JUTRI
23°C
6°C
Deli
3418

Prizadevanja za obnovo napisov na stari osnovni šoli – šoli z marjeticami

Na Bledu se že dalj časa zavzemamo, da bi pristopili k obnovi Fürstovih zabrisanih napisov, ki so krasili staro osnovno šolo - zdajšnjo Višjo strokovno šolo za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Napisi predstavljajo tako v estetskem kot simbolnem pomenu del umetniške celote, ki je sedaj brez dvoma okrnjena. Namero obnove smo med drugim predstavili tudi lani v okviru Tedna kulturne dediščine in naleteli na spodbudne odzive in interes.

Domačini delo arhitekta Danila Fürsta največkrat povežemo s svetilkami na promenadi. Poleg svetilk, za katere je avtor dobil zamisel, ko je opazoval spečega sinčka, imamo na Bledu še kar nekaj njegove večje javne zapuščine - poleg »kina« ob cerkvi Sv. Martina tudi zgradbo Gozdnega gospodarstva Bled.

Arhitekt  Danilo Fürst je kot mlad Plečnikov diplomant leta 1937 prišel na Bled in nastopil službo mestnega arhitekta. Kot prvo pomembno in markantno delo je izvedel povečanje - nadzidavo obstoječe osnovne šole. Okrasil jo je z vencem marjetic, vzporedno pa še z izreki, modrostmi, pregovori, ter nekaterimi izseki iz pesmi Simona Gregorčiča. Napisi so se vili vsenaokrog nad in pod vencem marjetic. Tako se je lahko prebralo: UČENOST S KREPOSTJO DRUŽI, KOLIKOR ZNAŠ TOLIKO VELJAŠ, LE TAM KJER JE DELO BO ŽIVLJENJE USPELO, ŽIVLJENJE TI BODI DELAVEN DAN in drugo. Trenutno posedujemo osem potrjenih izrekov. Manjkajo pa nam izreki, ki so bili na zahodni strani (proti zdravstvenem domu) in nekaj izrekov na vhodni - južni strani poslopja.  

Starejše generacije se teh napisov še spominjajo in domnevamo, da marsikdo hrani tudi kak slikovni dokaz. Občane vljudno naprošamo, da nam priskočijo na pomoč in s tem pomagajo sestaviti mozaik vseh napisov. Morebitne fotografije prosimo posredujte na Občino Bled ali po elektronski pošti sasa.repe@bled.si.

 

Ana Marija Kovač in Saša Repe

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi