Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Prihajajo Blejski dnevi

Blejski dnevi 2019

 

Blejski dnevi (Jezerska promenada, 19-21.7.), ena najstarejših in najbolje obiskanih prireditev na Bledu, letos doživljajo svojo nadgradnjo. Prireditev je bila včasih namenjena povečanju obiska na Bledu ter zabavi domačinov in gostov, z leti pa je rasla in tako dobiva nov pomen in nov smisel.

 

Zero waste prireditev

 

Na letošnjih Blejskih dnevih želimo gostom in domačinom pokazati Bled v svoji unikatni in zeleni luči. Tako kot že nekaj let zapored bo tudi letos prireditev potekala v skladu s konceptom zero waste oz. družba brez odpadkov, saj bo embalaža za hrano in pijačo biorazgradljiva, plastiki se bomo izogibali kolikor se bo dalo. Na samem prizorišču bosta za obiskovalce dva eko otoka z informatorji, ki bodo skrbeli, da bodo odpadki pravilno odloženi. Ognjemeta seveda tudi letos ne bo.

 

Okusi Bleda

 

Na stojnicah s kulinarično ponudbo bosta na voljo hrana in pijača, ki ju bodo ponujali domači gostinci, ki se bodo tudi letos potrudili in ponudili pestro in kar se da lokalno hrano na način ulične prodaje. 

 

Bled Local Selection oz. Blejski lokalni izbor

 

Vse tri dni bodo poleg sejma domače in umetnostne obrti v Zdraviliškem parku na Jezerski promenadi na voljo izdelki pod destinacijsko blagovno znamko Bled Local Selection. Premierno bomo predstavili tudi nove. S tem želimo na Turizmu Bled pomagati domačim podjetnikom, da uresničijo svoje podjetniške vizije in da hkrati Bledu in našim gostom ponudimo izdelke, ki so nam lahko v ponos.

 

Bled predstavlja

 

Tudi program letos promovira zeleni in trajnostni Bled ter blejsko izročilo s tem, da uvajamo novost, to pa je Bled predstavlja.  Vse tri dni bodo naši gostje čuvarji starih obrti iz Poljanske doline, dolina pa se bo predstavila tudi s svojo bogato kulturno dediščino. V petek se nam bodo pridružili gostje iz blejskega prijateljskega mesta Beljak.

 

Program

 

Na odru bodo v petek nastopili domačini John F. Doe z gosti, Hamo in Lumberjack bodo njihovi gostje.

 

V soboto bomo ob 19h predstavili zmagovalce letošnjega Blejskega zlatega mikrofona, ob 21h pa na oder pride Big Band Bled pod vodstvom maestra Primoža Grašiča in solisti Urošem Perićem, Petrom Savizonom in Otom Pestnerjem. Hkrati bodo na jezeru zagorele lučke, ki jih tudi letos pripravlja Andrej Vidic.

 

V nedeljo bosta na Blejskih dnevih kar dva osrednja koncerta, prvi, ob 15h, bo namenjen ljubiteljem in ljubiteljicam narodnozabavne glasbe, nastopila bo blejska zasedba Slovenski pozdravi. Ob 19h bomo naredili most med Blejskimi dnevi in festivalom Okarina, ki se začne potem takoj v torek, nastopila bo namreč izjemna slovenska zasedba Katalena, »kombinacija najboljše slovenske tradicionalne glasbe, skrbno izbrane iz arhivov, pesmaric in starih vinilnih plošč s trdnimi rock ritmi, funk nabojem ter z zavidanjem vrednimi aranžmaji.«

 

Tudi letos bo na Blejskih dnevih nastopila Godba Gorje, gostili bomo gasilce iz Podhoma s predstavitvijo gašenja po starem, tudi letos pa bo del dogajanja namenjen najmlajšim, tudi otroški program bo sad domače pameti, saj ga bo izvedla Dežela ljudskih pravljic, ki sicer domuje na Straži.

 

Petek, 19.7.

12.00- Kulinarična ponudba Okusi Bleda in sejem domače in umetnostne obrti

18.00 Koncert Godbe Gorje na gladini Blejskega jezera

20.00 Koncert John F. Doe, Lumberjack, Hamo

 

Sobota, 20.7.

10.00- Kulinarična ponudba Okusi Bleda in sejem domače in umetnostne obrti

10.00-12.00 in 15.00-17:00 Blejski dnevi za otroke

17:00 Nad ogenj po starem

19.00  Blejski zlati mikrofon

21.00 Big Band Bled s solisti

22.00 Lučke na jezeru

 

Nedelja,21.7.

10.00  Kulinarična ponudba Okusi Bleda in sejem domače in umetnostne obrti

11.00 Koncert Godbe Gorje

10.00-12.00 in 15.00-17:00 Blejski dnevi za otroke

15.00 koncert Slovenski pozdravi

17:00 Nad ogenj po starem

19.00 koncert Katalena

 

Bled predstavlja: Bled Local Selection – Izbrano z Bleda

Bled predstavlja: dediščina Poljanske doline, obrt po starem, kulturno izročilo

 

 

TURIZEM BLED VABI K SODELOVANJU PRI NABORU KAKOVOSTINIH IZDELKOV BLEDA

 

Bled Local Selection je kolektivna blagovna znamka, ki jo je Turizem Bled uvedel z namenom, da pod njo zbere kakovostno ponudbo Bleda. V letošnjem letu poteka proces sistematizacije znamke, na podlagi katere se bo izdelke in storitve ocenjevalo. Po predhodno določenih kriterijih, bodo izbrani pridobili pravico do uporabe znamke v obliki certifikata.

 

Predvideva se certificiranje na področjih:


1. faza (od leta 2019 naprej): rokodelskih izdelkov in izdelkov unikatnega in industrijskega oblikovanja, pridelkov in prehranskih izdelkov, jedi in pijač,  postreženih na gostinski način.

 

2. faza (od leta 2020 naprej):  organiziranih kulinaričnih prireditev, organiziranih butičnih vodenih gastronomskih doživetij, nastanitvenih kapacitet.

Turizem Bled bo med razvojem znamke vsem zainteresiranim ponudnikom nudil podporo pri začetnih fazah razvoja (svetovanju pri razvoju izdelkov, embalaži oziroma predstavnosti izdelkov in promociji).

 

Pri izboru izdelkov, ki se bodo potegovali za certifikat Bled Local selection, bomo veliko pozornosti namenili zgodbi predlaganih izdelkov in možnosti, da jih nadgradimo v doživetje.

 

Vsi ponudniki, ki želijo brezplačne individualne konzultacije pri razvoju produktov, se lahko obrnejo na koordinatorico projekta, Majo Pančur: maja.pancur@visitbled.si.

 

Delavnice z zainteresiranimi kandidati za pridobitev znamke Bled Local Selection, (opredeljene v 1. fazi razvoja), bodo potekale 25. septembra 2019. Vabilo s podrobnostmi delavnice bomo objavili na www.bled.si.

 

Znani so že datumi ocenjevanja izdelkov, opredeljenih v 1. fazi razvoja:

13. november 2019 - rokodelski izdelki in izdelki unikatnega industrijskega oblikovanja

11. december 2019 - pridelki in prehranski izdelki

9. januar 2020 - jedi in pijače, predstavljene na gostinski način

V septembru bo pod novicami na www.bled.si objavljen javni razpis za prijavo izdelkov na ocenjevanje.

 

Podelitev certifikatov izbranim izdelkom pa bo 31. januarja 2020, ko bo potekala tudi javna predstavitev kolektivne blagovne znamke Bled Local Selection.

 

Vse, ki se želite vključiti in prispevati svoj kamenček v mozaiku kakovostne ponudbe Bleda, vljudno vabimo k sodelovanju.

 

Oglejte si tudi