Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
8°C
SRE.
21°C
6°C
Oceni objavo

Predstavljamo občinske nagrajence in nagrajenke

Častni znak Rajska ptica
Vrtec Bohinjska Bela

Vrtec na Bohinjski Beli je dislocirani oddelek  Vrtca Bled, ki bo letos praznoval 40. obletnico obstoja,  saj je bil ustanovljen leta 1979 na pobudo krajanov. Prednostno je bil namenjen otrokom s stalnim prebivališčem na Bohinjski Beli. Majhen vrtec otrokom vseskozi omogoča varnost in domačnost, k temu pa veliko pripomore stalnost kadra. Delo v oddelku je specifično zaradi različne starosti otrok, otroci se navajajo na strpnost in medsebojno razumevanje.

V vrtcu se v delo z otroki vnaša sodobne pristope, vključujejo se v različne projekte, najpomembnejše pa  je, da je vsak otrok viden in slišan. Posebno pozornost namenjajo skrbi za zdrav razvoj otrok z izvajanjem dodatnih gibalnih aktivnosti, vključevanju elementov gozdne pedagogike ter elementov koncepta Reggio emilia  v vzgojno delo .

Predstavitev vzgojnega koncepta Reggio emilia so pripravili na tridnevni razstavi  s prireditvami z naslovom 100 JEZIKOV OTROK na Pristavi na Bledu  maja 2011.

Projekti oziroma aktivnosti ki jih izvajajo v vrtcu so: 

-        RAZISKOVANJE KULTURNE DEDIŠČINE BOH.BELE: vsako leto raziščejo en del vasi in eno dejavnost. Pet let sodelujejo pri DEKD  (Dnevi evropske kulturne dediščine), vsak september organizirajo javno prireditev  Škratov pohod na temo dediščine (  ob železnici, po Kupljeniku, od vrat do vrat, od Iglice do Save ,med blanskimi čebelnjaki). Lani  so nastopili na otvoritvi DEKD na Bledu v Festivalni dvorani, na Vaškem vikendu na Bledu v sodelovanju z  Blanskimi pericami.

-        MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE: obiskujejo starejše  krajane, zbiranje papirja z vozičkom po vasi od hiše do hiše (vsakič v enem delu vasi ), že nekaj  let vsak petek ob 10. uri organizirajo Simbioza sprehode Podrojami  z namenom  medgeneracijskega sodelovanja in spodbujanja starejših h gibanju , sprehode pa občasno popestrijo  s kulturnimi dogodki, obiskom knjižničarja, očiščevalno akcijo, tekom podnebne solidarnosti…

-        ORGANIZACIJA PRIREDITEV V VAŠKEM JEDRU npr  za pusta, ob evropskem tednu mobilnosti, sodelujejo  na večini prireditev  v  vasi  z nastopi otrok, pripravljajo razstave  za okni Doma krajanov.

-        Že vrsto let  izvajajo knjižnico za otroke v vrtcu, sodelovali  so  s knjižnico Bled pri uvedbi  Knjižnega kostna v  Domu krajanov

-        POVEZUJEJO SE  Z VSEMI DRUŠTVI, KS BOH. BELA  IN ŠOLO PRI ORGANIZACIJI VAŠKEGA ŽIVLJENJA in skrbi za urejenost vasi in okolice šole.

-        SPODBUJANJE TURIZMA: sodelovanje s TD Boh. Bela, vsako letno nastopijo na Marjetinem sejmu v juliju,

-        Ob pomoči staršev in TD Boh. Bela so v gozdu zgradili GOZDNO IGRALNICO »ZAGRADIŠE« z labirintom, krožno klopjo in hišo  »Kožarco«, kjer vsi otroci lahko ob igri ohranjajo stik z naravo.

-        VKLJUČEVANJE V EKOLOŠKE AKCIJE – sodelovanje pri spomladanskem čiščenju vasi in ekološko osveščanje otrok

-        Letos so vključeni  v projekt TURIZEM IN VRTEC, s Turističnim društvom sodelujejo pri  pripravi družinske pohodne poti na Bohinjski Beli, v vsakodnevno delo z otroki pa uvajajo domače narečje in spoznavanje ročnih del.

Vrtec je tesno povezan z vasjo, vpet v vaško življenje  skupaj s podružnično šolo daje pomemben prispevek k ohranjanju živosti Bohinjske Bele, zato ob štirideseti obletnici delovanja prejme častni znak Rajska ptica.

Osrednja slovesnost ob občinskem prazniku bo v sredo, 10. aprila, ob 19. uri v Festivalni dvorani Bled.

Oglejte si tudi