Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Poznate osebno asistenco?

Zakon o osebni asistenci je začel veljati 1. januarja 2019 in invalidom prinesel mnogo dobrega. Prinesel je tisto, kar določa konvencija združenih narodov o pravicah invalidov , ki jo je republika Slovenija ratificirala že leta 2008. 

Do osebne asistence so upravičene osebe, ki zaradi invalidnosti potrebujejo pomoč pri opravljanju aktivnosti, vezanih na samostojno osebno in družinsko življenje, vključevanje v okolje, izobraževanje in zaposlitev. Stari morajo biti med 18 in 65 let. Pogoj je tudi, da živijo ali bi želeli živeti v samostojnem ali skupnem gospodinjstvu zunaj celodnevne institucionalne oskrbe. Potrebovati pa morajo najmanj 30 ur pomoči tedensko. 

V praksi zadeva poteka tako, da si invalidna oseba oz. njen zakoniti zastopnik izbereta izvajalca osebne asistence, ki je vpisan v register izvajalcev osebne asistence. Z izbranim izvajalcem skleneta izvedbeni načrt, v katerem opredelita, koliko ur osebne asistence bo uporabnik koristil in na kakšen način. 

 

Eden izmed izvajalcev osebne asistence je tudi Zavod Žan, katerega ustanoviteljica je Doroteja Komac iz Bodešč. Doroteji se je 24 let nazaj rodil sin Žan. Žan je oseba s posebnimi potrebami. 

 

Ob sprejetju zakona o osebni asistenci se je Doroteja odločila, da institut družinskega pomočnika zamenja za osebno asistenco. Sprva je odprla svoj s.p, kasneje se je odločila za ustanovitev zavoda, ki ga je poimenovala po sinu. V začetnicah imena Žan se skriva bistvo osebne asistence: omogočiti invalidnim osebam Živeti Aktivno & Neodvisno.

V zavodu trenutno 25 osebnih asistentov omogoča 13 uporabnikom, da z njihovo pomočjo v večji meri živijo aktivno in bolj neodvisno življenje. Večina uporabnikov prihaja iz zgornje Gorenjske, pridružujejo se tudi uporabniki iz Vrhnike in Ljubljane.

Osebni asistent je lahko vsaka polnoletna oseba, ki je poslovno sposobna, iz kazenske evidence izhaja, da ni bila pravnomočno obsojena za kaznivo dejanje na področju nasilja, spolne nedotakljivosti oziroma diskrimitornega ravnanja na podlagi invalidnosti po drugih predpisih. Osebni asistent mora, preden začne opravljati delo osebnega asistenta, opraviti usposabljanje za osebnega asistenta v skladu z Zakonom o osebni asistenci. V svoje vrste vabijo tudi nove osebne asistente.

Strokovna vodja zavoda Andreja Pirc opaža, da so invalidne osebe oz. njihovi zakoniti zastopniki premalo informirani glede pravic, ki jim pripadajo. Na drugi strani pa se pojavlja težava, da ljudje težko sprejmejo dejstvo, da bodo v njihovo življenje spustili še nekoga tretjega. 

Na tem mestu velja omeniti, da ima vsakdo, ki razmišlja o koriščenju osebne asistence možnost, da se oglasi v pisarni zavoda, ki se nahaja na Kranjski cesti 4 v Radovljici. Vse podatke o zavodu najdete na njihovi spletni strani www.zavod-zan.si

Na koncu doda še, da je poslanstvo zavoda dvig kvalitete življenja invalidnih oseb. Neprecenljivo je namreč videti, da nekdo po dolgih letih spet zagleda sonce….v dobesednem in prenesenem pomenu.

Oglejte si tudi