Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
5°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Poziv za predlaganje kandidatov za sodnike porotnike-podaljšan rok za oddajo predlogov do 5.1.2021

Okrožno sodišče v Kranju je v Uradnem listu RS, št. 139/2020, dne 9.10.2020 objavilo poziv predstavniškim organom občin in drugim pristoj­nim predlagateljem na območju Okrožnega sodišča v Kranju, da predlagajo kandidate za 90 sodnikov porotnikov Okrožnega sodišča v Kranju, od tega lahko Občina Bled predlaga 3 kandidate, glede na sorazmerno število prebivalcev.

 

Poziv sodišča, Izjavo kandidata/kandidatke za sodnika/co porotnika/co ter razdelilnik števila porotnikov po posamezni občini objavljamo v prilogi.

 

Kandidate za sodnike porotnike lahko predlagajo predstavniški organi z območja občin z območja sodišča, pri katerem bodo sodniki porotniki, lahko pa tudi interesne organizacije, ki so kot društva ali združenja registrirana in delujejo na območju posamezne občine, razen političnih strank, ki neposredno ne morejo predlagati kandidatov.

Za sodnika porotnika je lahko imenovan državljan Republike Slovenije, ki je dopolnil trideset let starosti, ki ni bil pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, in ki je zdravstveno in osebnostno primeren za udeležbo pri izvajanju sodne oblasti ter aktivno obvlada slovenski jezik (42. člen ZS).

Pri oblikovanju predlogov kandidatov je potrebno obvezno upoštevati 4. odstavek 462. člena Zakona o kazenskem postopku (v nadaljevanju ZKP) in predlagati določeno število sodnikov porotnikov za mladoletnike izmed profesorjev, učiteljev, vzgojiteljev in drugih oseb, ki imajo izkušnje z vzgojo mladoletnikov.

Kandidat za sodnika porotnika je lahko tudi oseba, ki že opravlja to funkcijo.

Rok za podajo predloga je do vključno 5.1.2021.

Predloge s priloženimi izpolnjenimi Izjavami (skupaj z prilogama) je treba posredovati na naslov: Okrožno sodišče v Kranju, Urad predsednice, Zoisova 2, 4000 Kranj.

Več v priponki

Oglejte si tudi