Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Posvet o ukrepih za izboljšanje stanja Blejskega jezera

Blejski župan Janez Fajfar je ustanovil posvetovalni organ župana za vprašanja varstva okolja. Prva tema, ki so jo člani obravnavali, je bilo stanje Blejskega jezera in možni ukrepi za njegovo izboljšanje.

Blejsko jezero se je že pred novim letom obarvalo rdeče, kar pomeni, da so bili izpolnjeni pogoji za cvetenje alg. Cvetenje alg je sicer vsakoletni naravni pojav v Blejskem jezeru, ki po zagotovilih strokovnjakov in opravljenih meritvah toksinov ni nevaren za ljudi, je pa pokazatelj stanja Blejskega jezera. Alge cvetijo, ker imajo za svojo rast dovolj hrane.

 

Na posvetu so sodelovali predstavniki stroke (ARSO, Direkcija za vode), lokalnih okoljevarstvenih društev, občine, potapljačev, jamarjev in ribičev.

 

Osrednje sporočilo posveta je, da Blejsko jezero s strani Ministrstva za okolje in prostor nujno potrebuje podrobni načrt upravljanja, saj je jezero v lasti Republike Slovenije. Občina Bled bo na MOP naslovila apel, naj to stori čim prej. 

 

Občina Bled tudi daje pobudo, da bi Državni zbor RS sprejel poseben zakon o Bledu, saj obstoječa zakonodaja ne daje vseh možnosti varovanja jezera, kot jih predlagajo strokovnjaki – npr. popolno prepoved gnojenja v pojezerju… in podobno. 

 

Hkrati lokalna skupnost pričakuje, da bo RS takoj pristopila k izgradnji Južne razbremenilne ceste, ki bo pomembno pripomogla k prometni razbremenitvi jezerske sklede.

Turizem Bled in Občina bosta zaprosila okoljevarstvenike, naj sodelujejo v projektu Vprašaj me, sem domačin, ki bi svoje delo opravljali neposredno ob jezeru ter osveščali domačine in obiskovalce o pravilnem vedenju ob jezeru. 

 

Občina Bled bo spodbudila tudi strokovno razpravo o tem, ali je smiselna nabava posebnega plovila za odstranjevanje alg. Občina in javno podjetje Infrastruktura sta sicer fizično že odstranjevala alge, saj so odmrle alge na dnu jezera hrana za nove. 

 

Vsak izmed govornikov je predstavil svoj pogled na stanje jezera in svoje predloge rešitev, glavno besedo pa je imela stroka.

 

Občina Bled

Oglejte si tudi