Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
1°C
PET.
14°C
-1°C
Oceni objavo

Zeleni napotki za obisk Slovenije

Slovenska turistična organizacija je izdala »zelene napotke za obisk Slovenije«. Epidemija ima na turizem poguben vpliv, kljub temu ali prav zato pa Slovenija še bolj kot sicer stavi na trajnostni razvoj turizma. 

Slovenija ima 37 zelenih destinacij, 23 zelenih nastanitev, 3 zelene parke in dve zeleni turistični agenciji. Vsi ti deležniki si naziva »zeleni« niso zaslužili kar tako, v nacionalnem ocenjevalnem programu so namreč morali izkazati svojo trajnostno naravnanost.  

Znamka Slovenia Green obiskovalcem Slovenije podaja obljubo, da destinacije, turistični ponudniki in partnerji, ki so nosilci zelenega znaka, resnično delujejo po trajnostnih načelih. 

 

Slovenija lahko odslej turiste aktivneje povabi, da prispevajo k ohranitvi nacionalnega zelenega značaja in zelenega značaja posameznih destinacij ter ponudnikov, kjer gostujejo. Turisti namreč lahko z upoštevanjem zelenih napotkov vplivajo na tri vsebinske sklope certifikacijskega sistema Zelen sheme slovenskega turizma: Naravo in pokrajino, Okolje in podnebje ter Kulturo in tradicijo.

 

Bled zadnja leta s posebno zgibanko in trajnostnimi napotki na spletni strani www.bled.si poskuša turiste ozavestiti, da obiskati eno najbolj zelenih destinacij na planetu s seboj prinaša tudi odgovornost. 

 

Zeleni Bled

V času, ko je turizem kot gospodarska panoga še vedno na kolenih, je zato še toliko bolj pomembno poudariti, da sta Bled in celotna Slovenija varni in trajnostni destinaciji. Tega se zaveda tudi blejski turizem, zato vsi zeleni ukrepi, ki so veljali pretekla leta, veljajo še naprej. 

Kartica gosta Julijske Alpe: Bled letos sicer ne bo vsebovala brezplačnih prevozov z avtobusom po Bledu in ostalih delih občine, in sicer zato, ker teh avtobusov letos ne bo, ostaja pa hop on hop off, ki bo Bled povezoval z bližnjimi destinacijami v sosednjih občinah. Kartica bo sicer tudi letos spodbujala daljše bivanje na destinaciji in obisk njenih znamenitosti, ponudbe, naravne in kulturne dediščine. 

Letos Bled posebno pozornost namenja stanju jezera. Poleg ukrepov, ki jih v sodelovanju z lokalno skupnostjo in državo pripravlja stroka, še vedno veljajo varovalni ukrepi za blejske parke in zelenice ter obalo Blejskega jezera. Kopanje je namreč dovoljeno le v Grajskem kopališču, kopališčih Vile Bled in Grand Hotela Toplice, dopustno pa tudi na Mlinem in v Veliki Zaki. 

Urejene in primerno označene pohodne poti vabijo obiskovalce, da raziščejo tudi malo bolj skrite kotičke Bleda, pustijo avtomobile parkirane in užijejo nekaj dni miru ob srečanju z izjemno naravno in kulturno dediščino. 

Oglejte si tudi