Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Obeta se še ena dobra sezona

Bled - Bled v prvi tretjini letošnjega leta beleži preko 20-odstotno rast nočitev. Temu primerne so tudi napovedi do konca leta. Zato na strani vseh turističnih ponudnikov, predvsem pa s strani ključnih deležnikov lokalne skupnosti pripravljamo nekaj ukrepov, ki bodo zagotovili primerno ponudbo in počutje naših gostov. Poleg tega se dogajajo pomembne spremembe na strani turističnih ponudnikov. Dva blejska hotela sta v zadnjih tednih dobila nova lastnika, ki napovedujeta dodatna vlaganja v izboljšanje njihovega videza in ponudbe. Zaključena je obsežna prenova notranjosti hotela Golf, ki je vodilen na področju kongresnega turizma in velnesa, zaključuje se obsežna obnova na Blejskem otoku.

Pri tem je izjemnega pomena ustrezna opremljenost javne infrastrukture, ki se iz leta v leto dograjuje. Za veliko število obiskovalcev je tako na primer prvi stik z Bledom avtobusna postaja. Na novo je bila asfaltirana in urejen pločnik na glavni postaji, predvsem pa smo ponosni na novo ureditev postajališč na Mlinem. Na Selišah je poleg osrednjega parkirišča za avtobuse v gradnji tudi postajališče za avtodome. Zagotovo pa je največji, celo zgodovinski korak pričetek gradnje osrednjega dela severne razbremenilne ceste, ki bo omogočila neprimerno boljši dostop predvsem do Blejskega gradu.

Blejski grad bo v letošnjem letu zagotovo presegel 450.000 obiskovalcev, ravnokar se zaključujeta prenova sprehajalnih poti in zaščita pred krušenjem skale na zahodnem pobočju in gradnja novih stranišč, saj so zmogljivosti enostavno že premajhne. Nadaljevanje obnov, vključno s pripravo projektne dokumentacije za dvigalo, sledi jeseni, ko bo za dva meseca zaradi obnove zaprta tudi Festivalna dvorana. Sicer pa Blejski grad vabi na svojo otvoritveno prireditev prvi vikend v juniju s srednjeveškimi dnevi, medtem ko se v vrhuncu sezone obetata dva niza dogodkov v okviru Festivala Bled in festivala Okarina.

Pravi uvod v blejsko festivalsko poletje se pričenja ta petek s prvo tridnevno postavitvijo kulinaričnega projekta Okusi Bleda na Jezerski promenadi. Termini si bodo sledili še več vikendov do jeseni, bodo pa gostinci prisotni tudi ob vseh drugih prireditvah. Letošnja izboljšava ponudbe gre v smeri še bolj doslednega izvajanja gastronomske strategije pri izboru jedi, bistveno pa bo nadgrajena enotna celostna podoba. Petkov večer na promenadi bodo glasbeno popestrili Big Band Bled z Ivo Stanič, sobotnega pa zasedba Help – A Beatles Tribute. Nedelja bo v znamenju harmonikarjev ob jezeru, izjemnega promocijskega dogodka, ki se je uveljavil zadnja leta, popoldan pa se zaključi z nastopom Veselih Begunjčanov.

K Okusom Bleda bodo promocijsko pristopili tudi iz Infrastrukture Bled. Skupaj imamo v mislih doslednejše izvajanje strategije »Zero Waste«. Morda je to za nekatere utopija, vendar gre pri tem bolj za pot, ki jo prehodimo, kot za sam cilj. Mnogi si zmotno razlagajo, da zero waste pomeni nič ustvarjenih odpadkov, v resnici gre pa za idejo, da na odlagališča ne bi odložili nič odpadkov. Pri zero waste ne gre samo za odpadke, gre za celotno delovanje človeka na okolje: gre za varstvo zraka, tal in voda, gre za varstvo celotnega življenjskega prostora na tem planetu. Dogodek Okusi Bled podpira gibanje Zero Waste. Za strežbo hrane se uporablja drobni inventar in embalažo iz ekološko razgradljivih materialov (les, bambus, papir). Odpadke se zbira ločeno in se jih sproti oddaja na ekološke otoke na prireditvenem prostoru. Na ekoloških otokih bodo tudi svetovali glede pravilnega ločevanja odpadkov.

Na koncu izpostavimo še en soroden dogodek, ki na prvi pogled nima prave povezave s turizmom, dolgoročno pa lahko pomeni obstoj takšnih destinacij kot je naša in celotne človeške družbe. Blejski vodni festival začenja z regijskim nagrajevanjem v okviru natečaja »Odgovorno do vode« v kategorijah korporativni, nacionalni in individualni projekti. Ob tej priložnosti bodo na Bledu predstavniki ministrstev za turizem podpisali deklaracijo o čezmejnem sodelovanju pri pripravi turističnih projektov v porečju Save ter sprejet bo dokument Svetovne banke za razvoj v porečju Save. Svetovna banka bo namreč na konferenci predsednikov vlad v Trstu predstavila porečje Save za primer dobre prakse čezmejnega sodelovanja za JV Evropo.

Turizem Bled

Oglejte si tudi