Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
3°C
TOR.
25°C
7°C
Oceni objavo

Manj odpadkov za lepši Bled: Na kilo

Konec maja 2023 se je na Bledu, na mestu nekdanjega bencinskega servisa, odprla trgovina Na kilo, zasnovana kot trgovina brez embalaže. Nakupovanje brez embalaže ni nekaj novega – le nekaj pozabljenega. Vabimo vas, da se nam pridružite pri soustvarjanju blejske zelene zgodbe in se podate na pot kakovostnega življenja z manj odpadki, več odgovornega ravnanja in bolj kakovostnega življenja.

Količina zbranih odpadkov se povečuje

V letu 2022 je komunalno podjetje Infrastruktura Bled zgolj na Bledu zbrala 494 kilogramov komunalnih odpadkov in 161 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov na prebivalca. Količina zbranih odpadkov, tako mešanih kot ločno zbranih, se je povečala, kar pa ni zgolj vpliv turizma v kraju. V času turistične sezone se količina odpadkov povečuje in je odvisna od števila turistov. Glede na dostopne podatke v komunalnem podjetju ocenjujejo, da turizem povečuje odpadke za približno 30 % (glede na število nočitev in številom dnevnih gostov, kjer se upošteva število prodanih parkirnih listkov).

Kaj sodi v zabojnik z mešanimi odpadki? 

Količina mešano zbranih odpadkov se povečuje tudi iz razloga napačnega recikliranja
. Med mešane komunalne odpadke sodijo: plastificiran papir, celofan, onesnažena embalaža, ki se je ne da očistiti, umazana, z živili prepojena papirnata in plastična embalaža, manjše količine stiropora in zamaščene folije, plenice, higienski vložki, tkanine, usnje, izrabljena obuvala, šiviljski odpadki, vrečke iz sesalcev, lepilni trakovi, kemični svinčniki, mačji pesek, kasete, filmi, fotografije, gumijasti izdelki, pluta, porcelan, svetilke, cigaretni ogorki, pometene smeti, plastični izdelki (smučarski čevlji, igrače ...). 

V komunalnem podjetju Infrastruktura Bled opozarjajo, da je med mešanimi odpadki vse več tudi bioloških odpadkov – ti odpadki spadajo na kompost ali v rjav zabojnik za biološke odpadke, kamor jih odložimo v biorazgradljivi ali papirnati vrečki. Dodajajo, da je ločevanje bioloških odpadkov nujno, saj nepravilno ravnanje predstavlja veliko okoljsko obremenitev. V rjav zabojnik spadajo olupki od zelenjave in sadja, kavna usedlina, jajčne lupine, filter vrečke, pokvarjena hrana, kuhani ostanki hrane, papirnati robčki, brisačke in papirnate vrečke, vrtni odpad (vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic, rože in plevel), medtem ko ostanki mesa spadajo med mešane komunalne odpadke, odpadno jedilno olje se zbira in oddaja ločeno.

Življenje z manj odpadki je življenjski slog

Preprečevanje nastajanja novih odpadkov je odločitev in življenjski slog, ki na začetku zahteva organiziranost in premišljeno nakupovanje. K zmanjšanju odpadkov lahko veliko doprinesemo prav sami s spremenjenimi nakupovalnimi navadami, po načelu zmanjšanja uporabe – kaj je tisto, kar zares potrebujemo, in kako bomo to uporabili. Sledimo načelu premisleka in zavrnitve nakupa izdelkov, ki jih ne potrebujemo, zmanjševanju uporabe virov (s poudarkom na drastičnem zmanjšanju uporabe plastike za enkratno uporabo), obnovo, vzdrževanjem in popravilom – šele nato pa sledi ustrezna reciklaža.

Kako zmanjšati količino nastalih odpadkov in preprečiti njihovo nastajanje?

Enostavna in prijazna rešitev za nakupovanje brez embalaže je na dlani – obiščite Na kilo, trgovino, s katero upravlja KGZ GOZD Bled, ki s svojo ponudbo povezuje mrežo kmetovalcev, proizvajalcev in ponudnikov iz lokalnega okolja. Pripravite seznam izdelkov, ki jih potrebujete, izberite prazne posodice, vrečke, kozarce za vlaganje in embalažo za shranjevanje, odnesite jih s seboj v trgovino in napolnite s svojimi najljubšimi izdelki.

Nakupovanje v Na kilo v praksi

S svojimi embalažami za večkratno uporabo ste vstopili v trgovino Na kilo. Kaj pa zdaj? Prazno embalažo stehtate, napolnite z izbranimi izdelki in napolnjeno embalažo ponovno stehtate. Če boste svojo embalažo pozabili doma le brez skrbi – nekaj rabljenih kozarcev, ki so predhodno očiščeni in razkuženi, vam bodo ponudili brezplačno, za nakup pa je na voljo steklena embalaža in vrečke iz blaga. Ob tem pa še ideja – če ste lastniki večje količine kozarcev za vlaganje s pripadajočimi pokrovčki večje velikosti, jih lahko odnesete v trgovino Na kilo, kjer jih bodo brezplačno ponudili pozabljivim (in na začetku še ne tako veščim) nakupovalcem. Če boste pri nakupovanju potrebovali pomoč, vam bo z veseljem pomagalo osebje trgovine.

Izdelki lokalnih predelovalcev in slovenskih ponudnikov

Na kilo nudijo zadostno ponudbo hrane in drugih lokalno pridelanih izdelkov, trenutno sodelujejo z več kot 15 ponudniki iz regije. Za izdelke, ki na Bledu in okolici niso dosegljivi, se povezujejo s slovenskimi ponudniki.

Nudijo kruh in pekovske izdelke, zelenjavo in sadje, žita, oreščke, suho sadje, sladkarije (tudi čokolado, kremšnito in Rikli rezino), pijače in čaje (tudi pivo in vino), izbrane mesnine in mlečne izdelke, sveže domače mleko in jajca, testenine, marmelade in med, jedi v kozarcih blagovne znamke Okusi Radol'ce, zamrznjene štruklje in kruhke, veganske izdelke, mazila, tinkture in širok nabor drogerijskih izdelkov – pralni prašek, mehčalec, čistila, toaletni papir, robčki, krpice za večkratno uporabo in še mnogo več.

Našli boste tudi široko izbiro izdelkov, primernih za darila: različne vrste žganja in likerjev, marmelade, čaje in med blagovne znamke Blejski lokalni izbor, do glinenih izdelkov in lesenega nakita Gozdni mož.

Trgovina je odprta od ponedeljka do petka od 9. do 17. ure, ob sobotah od 8. do 12. ure.

Na parkirišču trgovine so na voljo tudi trije avtomati, kjer so na voljo domača kokošja jajca kmetije Jarc, domače mesnine Pr' Rožman ter mlečni izdelki kmetije Prnikar iz Triglavskega narodnega parka.

Naj nakupovanje ne postane enkratna plastična razvada

S ponovno uporabo embalažnine poskrbimo za zmanjšanje količine odpadkov in odgovorno nakupovanje. S takšnim načinom nakupovanja krepimo in podpiramo lokalno skupnost in slovenskega kmeta – spoznajte dobavitelje, njihove izdelke in srčne zgodbe, ki zaužiti hrani in pijači dodajo še prav posebno – osebno noto.

Oglejte si tudi