Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
19°C
6°C
JUTRI
17°C
8°C
Deli
6195

Nova podoba Grajskega parka in novo parkirišče pri Športnem parku Bledec

Grajski park dobiva novo podobo

 

Zavod za kulturo Bled, ki upravlja z Blejskim gradom, kulturnim spomenikom državnega pomena, v teh dneh zaključuje z deli v grajskem parku. Kot je povedal direktor Matjaž Završnik, so v skladu s smernicami in dovoljenji Zavoda za varstvo kulturne dediščine uredili del brežine proti vhodnemu portalu na grad, ki je bila lani v jesenskem viharju, ki je podrl več  dreves, precej poškodovana. Istočasno so celotno območje s tremi  terasami in kamnitimi stenami popolnoma prenovili v skladu z načrti projektanta Mateja Kučine.  Utrdili so vse površine za kamnitimi zidovi in  zgradili stopnišče, ki povezuje terase in parkirišče s potjo na grad iz smeri jezera in Slovenskega trga.  »Naredili smo še en korak k celoviti ureditvi gradu in njegove okolice«, pravi Matjaž Završnik. Pri delih so bili stalno prisotni tudi arheologi, saj gre za občutljivo območje, kjer so praktično povsod našli najdbe, ki dokazujejo poseljenost tega območja skozi vsa zgodovinska obdobja. »Arheologi so raziskovali teren in nadzorovali gradbena dela, zato tudi več kot mesec dni trajajoča zamuda pri zaključku del. Njihov trud pa ni bil zaman, saj so  odkrili grobove, kamnite sekire, rimske novce, osti puščic, okraske  in podobno«, še dodaja direktor Zavoda za kulturo Bled. Arheološki del se zdaj zaključuje, zato bodo lahko zaključili tudi z ostalimi gradbenimi deli. Prostor bodo opremili tudi s klopmi in ostalo urbano opremo, kar bo omogočala tudi organizacijo kakšne prireditve, dogodka ali predstavitve, ki bo primerna za ta poseben prostor, najdbe pa bodo predstavljene v manjšem arheološkem muzeju, ki ga načrtujejo v zgradbi na vznožju gradu, kjer je bil do sedaj avto servis.

 

Začela se je gradnja parkirišča pri Športnem parku Bledec

 

Ob vznožju ceste na grad in neposredno ob severni razbremenilni cesti se je začela izvedba prve faze izgradnje parkirišča na severozahodnem obrobju Bleda – gradnja parkirišča za 38 avtobusov. Dela potekajo v skladu s sprejetimi razvojnimi  in prostorskimi dokumenti občine in zavoda. Parkirišče, kot pravi direktor Zavoda za kulturo Bled, Matjaž Završnik, pa ne bo namenjeno le obiskovalcem Blejskega gradu, pač pa bodo lahko parkirali tudi ostali. »V zadnjih letih smo imeli s parkiranjem avtobusov, ki so pripeljali obiskovalce na grad, kar nekaj težav, ki smo jih reševali z začasnim parkiriščem pod gradom.«  Do konca septembra naj bi bilo novo parkirišče za avtobuse, vredno 750.000 evrov, končano. Trenutno se ureja spodnji ustroj parkirišča, saj zemljišče statično ni bilo najboljše, zato so potrebna nasutja. Parkirišče bo omogočalo tudi parkiranje za krajša obdobja, s tem pa želijo omogočiti parkiranje ne samo obiskovalcem gradu ampak tudi tistim , ki so sedaj v času čakanja na svoje potnike parkirali vsepovsod po Bledu in okolici, saj to omogoča povezava s severno razbremenilno cesto

Zavod za kulturo in Občina Bled sodelujeta tudi pri urejanju zemljiških zadev, ki bodo omogočile začetek druge faze  - izgradnjo parkirišča za 253 avtomobilov in 25 avtodomov. Zavod računa, da bo gradbeno dovoljenje pridobljeno še do konca leta, nakar bo v prvih mesecih prihodnjega leta  potekal izbor izvajalca, z deli pa bi res radi končali do novega poletja. Vsi skupaj so prepričani, da bo izgradnja teh dveh parkirišč, ki bodo s shuttle prevozi povezana z različnimi lokacijami v kraju in okolici,  pomenila velik prispevek k ureditvi prometnih razmer za cel kraj in ne samo za obiskovalce Blejskega gradu.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi