Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Majda Križaj, ena od dobitnic nagrade in priznanja Društva Šola zdravja

Majda Križaj (60), ena od dobitnic nagrade in priznanja Društva Šola zdravja (DŠZ) za leto 2020, ki ga podeljujejo zaslužnim članom, prostovoljcem društva

" Pomembno se mi zdi združevati prijetno s koristnim"

Mlada upokojenka Majda Križaj je do telovadbe "1000 gibov" prišla slučajno, preko Medgeneracijskega centra Bled. Iskala je zamenjavo za vadbo za hrbtenico, ki se je čez poletje ustavila. Slišala je, da nekje v okolici poteka neka druga vadba vsakodnevno, tudi čez poletje: "Hana Premrl, vodja Medgeneracijskega centra Bled, je vzpostavila stik z Društvom Šola zdravja in zgodba se je zelo hitro začela odvijati. V roku štirih dni je bila organizirana prva vadba Šole zdravja na Bledu." Zdaj že četrto leto redno zjutraj telovadi. O svojih izkušnjah med prej in zdaj, pravi: "Lahko rečem, da mi ta telovadba res veliko pripomore k boljši razgibanosti in kondiciji, poleg tega pa preprečuje kronične bolezni." Poleg tega, pravi, je pridobila nova poznanstva: "Na začetku sem poznala le 3 udeleženke, tekom let pa so se med nami stkala prava prijateljstva. Za ta čas, ki ga vsako jutro preživimo skupaj ob telovadbi in kavici sem izjemno vesela in hvaležna."

V času vladnih ukrepov zaradi epidemije se je Majda, ki je po izobrazbi ekonomski tehnik, hitro znašla in je organizirala telovadbo na daljavo, preko spletnih video konferenc. Neverjetna zagnanost, ker gre večinoma za starejšo populacijo, ki ni tako informacijsko spretna kot je primer z mlajšo generacijo. Majda ponosno odgovarja: "Nismo želeli imeti korone za izgovor. S pomočjo aplikacije Messenger smo oblikovale tri skupine za vadbo. Na začetku je bilo potrebno vložiti nekaj truda, da smo osvojili to čudo tehnike in smo vse člane spodbujali k virtualni telovadbi. Včasih sem bila po telefonu v navezi z njihovimi vnuki glede navodil, vendar se je na koncu večina članov opogumila in sprejela izziv."

Za Majdo pravijo, da je oseba, ki dela s srcem in dobronamerno, da je vedno pripravljena sodelovati pri dogodkih dobrodelnega in prostovoljnega značaja in pri tem spodbuja tudi druge sošolce. Na vprašanje, kako ji to uspeva, skromno odgovarja: "Ne vem, lahko rečem le, da mi to ni težko, temveč v veselje. Namreč, rada delam z ljudmi. Nikoli se nisem sama javila, da bi prevzela organizacijo skupine, skupinskih srečanj, kakšnih pohodov in podobno. Drugi člani me predlagajo in spodbujajo. Meni to ni bil nikoli problem, saj rada opravljam dobronamerna dela."

Majda je pomagala pri ustanavljanju skupine Bohinjska Bela in je bila njihova mentorica pri uvajanju glede pravilnega izvajanja vaj "1000 gibov":"Vesela sem, ker skupina na Bohinjski Beli dobro deluje in se tudi pri njih vsako leto število članov povečuje. Včasih z njihovo skupino skupaj telovadimo in se z njihovo vodjo slišiva in si izmenjava kakšen nasvet."

Udeležuje se različnih lokalnih prireditev, kjer skrbi za promocijo Društva Šola zdravja. Na vprašanje, kakšno je zanimanje med ljudmi, ki še ne obiskujejo jutranje vadbe »1000 gibov«, Majda pove, da se trudijo, posebej v teh negotovih časih, ko so prireditve omejene zaradi epidemioloških ukrepov: "Trudimo se še naprej skrbeti za promocijo društva in medse vabimo nove člane. Vsakič do sedaj se je izkazalo, če je bil pri posamezniku izražen interes do telovadbe, je vedno našel pot do nas."

V skupini Bled, v kateri Majda telovadi vsako jutro, imajo le enega moškega. Vprašala sem jo po mnenju o tej uganki, zakaj se moški na splošno slabo odzivajo na telovadbo na prostem, kar Majda obrazloži z besedami: "Tudi moške vedno vabimo v našo jutranjo družbo in res smo veseli vsakega novega člana. Imajo pa mnogo izgovorov, da nimajo časa, imajo drugo delo, da telovadijo sami … mogoče je nekaterim nerodno.  Vedno pa izpostavimo, da nihče ne grize, zato se bomo še naprej trudili."

Za konec sem jo vprašala, kaj jipomenita nagrada in priznanje prostovoljcem, članom Društva Šola zdravja. Majda hvaležno odgovarja: "To mi daje še večjo motivacijo za naprej in je sigurno potrditev za dosedanje delo. Hvaležna sem za nagrado in tudi za vso podporo naših članov. Brez njih ne bi bilo take super skupine. Mislim, da je telesna aktivnost ena od ključnih sestavin zdravja. Pomembno se mi zdi združevati prijetno s koristnim, ker vadbe pripomorejo k ohranjanju gibalnih sposobnosti, bolj zdravega življenjskega sloga, hkrati pa naredimo še nekaj pozitivnega za skupnost."

                                                                                                                                     Neda Galijaš

Oglejte si tudi