Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

LOKALNA SAMOOSKRBA ali OKUSI BLEJSKEGA PODEŽELJA

Zakaj bi sami pridelovali oziroma kupovali doma pridelano hrano, če jo lahko ceneje kupimo v trgovini? Kupljena hrana je tako super, vedno istega okusa, sadje in zelenjava je popolnih oblik, kričeče živih barv in vse ima tako dolg rok trajanja. Ker je poceni, jo lahko kupimo tudi nekoliko več, čeprav potem večina teh viškov na žalost pristane v smeteh. Zakaj bi se pa obremenjevali, saj jo je vendar v izobilju. Police v supermarketih se kar šibijo pod hrano tujega, celo eksotičnega porekla. Če še vedno berete te vrstice, si verjetno mislite, da se je avtorju zmešalo ali pa ste spoznali, da je takšen pač stereotip, v katerem zlahka najdete tudi sebe ali pa vsaj veliko večino ljudi okoli vas. Dejstvo je, da bi si vsi želeli lokalno pridelano hrano, pa velika večina nič ne naredi zato. Večni izgovor večine posameznikov naše moderne, digitalno usmerjene in potrošniško naravnane družbe je pomanjkanje časa.

Bled sicer nima vsakodnevne tržnice z lokalno pridelano hrano ima pa tokrat »hiško« v praznični vasi (na Jezerski promenadi)! Pod okriljem KGZ Gozd Bled smo v njej združili 7 lokalnih pridelovalcev in vam ponujamo doma pridelano hrano visoke kakovosti. Ta hrana ima precej višjo biološko in hranilno vrednost, poleg tega pa ni močno kemično obdelana in je zato tudi bolj zdrava. Ta hrana ima tradicionalen okus, okus katerega ste vajeni iz svojega otroštva…

Če bi vsak od vas samo en izdelek, namesto v supermarketu kupil v tej hiški, bi s tem podprl sovaščana, prijatelja, znanca, soseda oz. pridelovalca hrane iz našega kraja in s tem tudi omogočil, da se bo projekt lahko nadaljeval s tržnico, dostavo na dom idr. Lokalna samooskrba prinaša tudi širšo družbeno korist, saj z nakupom podprete lokalnega pridelovalca in ne neko tujo trgovsko verigo. Na ta način denar, ki je bil porabljen v kraju, v njem tudi ostane in se vanj ponovno vrača, ta pozitiven učinek kroženja denarja v lokalni skupnosti, pa se slej kot prej zagotovo dotakne tudi vas!

Kot odgovor na izgovor za družbo brez časa, pa smo vam pripravili Android mobilno aplikacijo »Okusi blejskega podeželja«, kjer si lahko sami poiščete določen lokalni proizvod preko direktne povezave s pridelovalci, lahko si ogledate tudi njihovo ponudbo ali pa nam preko aplikacije postavite zgolj vprašanje oz. nam sporočite kaj iščete in pomagali vam bomo. Aplikacija je dosegljiva na Google Play, lahko pa jo namestite tudi tako, da odčitate priloženo QR kodo. Vse pridelovalce oz. ponudnike lokalno pridelane hrane pa vabimo, da se z vnosom na spletnem portalu www.kmetije.eu tudi sami predstavijo in na lokalnemu trgu ponudijo svoje izdelke (informacije na info@kmetije.eu).

PODPIRAJMO LOKALNE PRIDELOVALCE, PODPIRAJMO LOKALNO GOSPODARSTVO!

OSTI JAREJ!

                                                                                                          Simon Sirc, Sašo Ignjatovič

Hvala za sodelovanje Občini Bled, LTO Bled, KGZ Gozd Bled in seveda lokalnim pridelovalcem.

Oglejte si tudi