Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

KORITNO IN KORITNO NA KORITNEM

Koritno - Zadnjo novembrsko soboto, ki jo je sonce izdatno obsijalo, so na Koritnem že desetič »obudili« ŠIMNA, nekoč uveljavljen vaški običaj, sedaj nekoliko posodobljen, saj  je ŠIMEN postal vzrok za skupno druženje vaščanov in gostov.

KORTINO je  vas, ki nima cerkve, nima pokopališča, nima gostilne, ima pa ŠIMNA in letos tudi omembe vreden jubilej: 950- letnico prve omembe vasi KORITNO (CORITNA).

Slovenija ima kar 4 vasi KORITNO, poleg naše vasice v občini Bled, še v občini Brežice, Majšperk in Oplotnica.

Najbolj obljudeno Koritno je naše, v občini Bled, ki ima več kot 200 prebivalcev, tik za petami so Štajerci s Koritnega pri Oplotnici (z nekaj pod 200 prebivalci), vasici  Koritno v občini Brežice in Majšperk pa beležita pod 100 prebivalcev.

Že lani so gorenjski Koritnani zvedavo začeli iskat povezavo med vasicami in tako zvabili med Gorenjce predstavnike štajerske vasice iz občine Oplotnica. Spoznavanje in druženje je trajalo kar dva dni in Gorenjci so letošnje poletje obisk vrnili.

Letos so se Štajercem na Gorenjskem pridružili še Dolenjci, s Koritnega pri Jesenicah na Dolenjskem, v občini Brežice. Kako veseli so bili povabila zgovorno priča podatek, da je iz vasice, ki šteje borih 28 hiš (pa še med temi so 4 neobljudene), pripeljal na gorenjsko KORITNO kar avtobus Dolenjcev. Pridružili  so se jim  lanskoletni »obiski« s Koritnega pri Oplotnici.

Tako bogato okrepljena druščina je Šimna slavila krepkih ducat ur. Dolgčas seveda ni bilo, saj so domačini poskrbeli za program:  poleg ogleda vasi so bili gostje in domači deležni nastopa folklorne skupine Rudi Jedretič iz Ribnega, obiskal in pozdravil jih je podžupan občine Bled, Toni Mežan. V dolenjskih vrstah je bil tudi harmonikar, Štajerci pa so se,tako kot lani, izkazali s svojimi ljudskimi pevci…no, zazvenela pa je  tudi (tako kot razkriva fotografija) skupna »vseslovenska KORTINO« glasbena zasedba.

Ne gre zamolčati, da so se mize tudi letos šibile od dobrega, še zlasti sladkega. Napekle so domače gospodinje, mize na Lesarjevi domačiji, ki vsako leto gosti ŠIMNA, pa so dodobra obtežili tudi dolenjski in štajerski gostje z dobrotami iz njihovih kuhinj in vinskih kleti. Dolenjci so vsakemu udeležencu podarili par grabelj…tako bo, ko se ponudi priložnost za prihodnje srečanje, gorenjska vasica KORITNO še lepša…in četudi ne, saj so bili gostje nad lepoto Koritnega pri Bledu, prijaznostjo in gostoljubnostjo vaščanov navdušeni.

V nedeljo pa smo s Štajerskimi Koritnani nadaljevali ogled Šobca in ogled ter znamenitosti čudovite »Radolce«. Tu se je naše srečanje končalo na toplem sončku in ob prijetnem klepetu.

Srečno drugo leto.

Branka Smole

 

Oglejte si tudi