Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Iz jezera potegnili več kot pol tone odpadkov

Društvo za podvodne dejavnosti Bled (DPD Bled) je pod okriljem Slovenske potapljaške zveze v sodelovanju z Ribiško družino Bled, občino Bled in Infrastrukturo Bled v soboto, 23. maja, izvedlo tradicionalno, že 27. akcijo čiščenja dna in obrežja Blejskega jezera. V okviru svojega družbeno odgovornega projekta Razmišljaj EKOlogično je potapljače že drugič zapored podprlo tudi podjetje SPAR Slovenija. Organizatorji so ob pomoči prostovoljcev Blejsko jezero in brežine očistili za več kot pol tone odpadkov.

 

V 27. tradicionalni akciji čiščenja Blejskega jezera sta Slovenska potapljaška zveza in DPD Bled znova združila moči z občino Bled, Ribiško družino Bled, Infrastrukturo Bled, ribiči, čolnarji, reševalci in okoljevarstveniki. S pomočjo več kot 70 prostovoljcev, med katerimi sta bila tudi slovenski igralec in televizijski voditelj Nik Škrlec ter župan občine Bled Janez Fajfar, so iz Blejskega jezera odstranjevali tujerodno školjko potujočo trikotničarko, hkrati pa jezero z okolico očistili za preko pol tone odpadkov. 

 

Po zaključeni čistilni akciji je v Grajskem kopališču sledila pogostitev z analizo uspešnosti akcije ter predstavitev potapljačev in drugih društev. 

 

Predsednik Društva za podvodne dejavnosti Bled Janez Andrejc se je po akciji zahvalil vsem sodelujočim in dejal: »Veseli me, da smo kljub dogajanju v preteklih mesecih s številčno udeležbo izpeljali že nujno potrebno akcijo čiščenja Blejskega jezera. Poleg odpadkov smo se spopadli tudi z vsiljivo tujerodno vrsto školjke in še dodatno očistili naš naravni biser. Za podporo bi se rad zahvalil podjetju Spar Slovenija, ki je naše aktivnosti podprlo že drugo leto zapored in dokazalo, da je zavedanje o pomembnosti čistega okolja čedalje bolj prisotno v naši zavesti.« 

 

Podjetje SPAR Slovenija je v okviru svoje družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKOlogično podprlo že devet čistilnih akcij, poleg Blejskega jezera pa so čistili še reke Drava, Mura, Ščavnica, Sava, Krka in Ljubljanica. V sklopu kampanje si v Sparu prizadevajo za trajnostno ravnanje, zmanjševanje količine plastičnih odpadkov, spremembe navad potrošnikov in varovanje okolja.

 

Jullija Csipo, Romana Purkart

Oglejte si tudi