Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Inovativnost na vrhu poslovnih in političnih agend

Bled, 24. oktober - Eden izmed najvplivnejših mislecev managementa prof. Henry Chesbrough (na fotografiji), avtor koncepta odprtih inovacij, je nagovoril preko 170 managerjev iz 22 držav, ki so se zbrali na 25. Predsedniškem forumu IEDC-Poslovne šole Bled. Na povabilo Studia Moderne ob njihovi 20. obletnici delovanja, je prof. Chesbrough iz Univerze Kalifornija, Berkeley, prvič predaval v regiji JV Evrope, v ospredje pa je postavil nujnost dvosmernega toka idej in virov med podjetjem in okoljem. Kako to poteka v vsakodnevni praksi podjetij, so predstavili managerji na ekspertnem panelu.

Forum je otvoril predsednik RS dr. Danilo Tϋrk, ki je poudaril potrebo po t.i. političnih inovacijah, direktorica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled dr. Danica Purg pa je z udeleženci delila novico, da so bili študijski programi MBA, ki jih razvija IEDC-Poslovna šola Bled, pred 2 dnevoma v Londonu nagrajeni za ene najbolj inovativnih v svetovnem merilu v konkurenci 700 MBA programov 195 poslovnih šol iz 75 držav.

Med gosti foruma je bil tudi Craig Harwood, kadrovski direktor Coca-Cole za srednjo in južno Evropo, ki je ob tej priložnosti potrdil nadaljnje financiranje Coca-Coline katedre za trajnostni razvoj na IEDC-Poslovni šoli Bled. Razglašenih je bilo tudi pet prejemnikov nagrad AAA, med slovenskimi diplomanti MBA je nagrado prejela Melanie Seier Larsen.

 

Dr. Danica Purg, direktorica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled, je v pozdravnem nagovoru povedala, da je pred dvema dnevoma v Londonu na svečanem dogodku mednarodne profesionalne asociacije Združenje MBA-jev (AMBA - The Association of MBAs'), najvplivnejše institucije za akreditiranje študijskih programov MBA z 45-letno tradicijo, uradno postala ena izmed štirih poslovnih šol na svetu, ki ponujajo najbolj inovativen študijski program MBA v svetovnem merilu. IEDC-Poslovna šola Bled je bila nagrajena za svoje inovacije na področju povezovanja umetnosti in vodenja v konkurenci 700 programov študija MBA izmed 195 poslovnih šol iz 75 držav, ki imajo akreditacijo AMBA. Kipec je sprejela direktorica in dekanja IEDC-Poslovne šole Bled dr. Danica Purg, ki je na forumu tudi uradno razglasila prejemnike nagrade AAA za leto 2012: Melanie Seier Larsen (Slovenija); Ivana Gažić (Hrvaška); Jovan Šarenac (Srbija); Anwarj Irmatov (Rusija) in Ardian Hoxha (Kosovo). »Nagrade AAA so javno priznanje IEDC-Poslovne šole Bled uspešnim diplomantom šole za udejanjanje najvišjih idealov, ki poosebljajo individualne karierne dosežke, voditeljstvo, delovanje v dobro družbe in prispevek k razvoju šole

 

Že tradicionalno je Predsedniški forum IEDC-Poslovne šole Bled otvoril predsednik Republike Slovenije. Na forumu, ki je letos že 25. po vrsti, je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Tϋrk poudaril pomen trajnostnega razvoja, ki daleč presega okoljevarstvo in postaja del ekonomskih politik. »Svet se (ponovno) nahaja na točki, ko so inovacije nujne,« je dejal. »Rabimo inovacije na različnih področjih, ne le tehnološke, temveč zlasti pri znanstvih raziskavah, inženiringu, poslovnih modelih, rabimo pa tudi t.i. politične inovacije

 

Osrednji govornik Predsedniškega foruma, prof. Henry Chesbrough, je prikazal pomembnost koncepta odprtih inovacij s številnimi primeri iz prakse; da koncept vztrajno pridobiva na uveljavljenosti, pa je predstavil z naslednjo 'analizo'. Leta 2003, ko je razvil koncept odprtih inovacij, je na brskalniku Google ta besedna zveza imela le 200 zadetkov, danes, devet let kasneje, pa jih ima že 483 milijonov. Prof. Chesbrough je razmejil inventivnost od inovativnosti, pri čemer je dejal: »Lahko smo inventivni, a nismo inovativni. Med tema pojmoma je še točka komercializacije - in ravno ta pogosto zmanjka, da bi se ideja razvila in prodrla na trg.« Dodal je še, da kadar govorimo o fluktuaciji, pogosto pozabljamo, da se z mobilnostjo delovne sile ne 'selijo' le ljudje, temveč dobijo krila tudi ideje, ki se z njimi razširijo. Pri odprtem inoviranju je pomembno tudi zaupanje in etično delovanje, še posebej zanimivo pa je, da prof. Chesbrough je izpostavil, da je so odprte inovacije še posebej primeren koncept za srednja in manjša podjetja.

Za lažje razumevanje, kaj loči odprte inovacije od klasičnega modela, je navedel naslednje razlikovanje:

 

Načela   zaprtih inovacij

Načela   odprtih inovacij

Vsi   pametni ljudje iz našega področja so zaposleni pri nas.

Vsi   pametni ljudje niso zaposleni pri nas, zato jih moramo poiskati znotraj in zunaj   meja podjetja in izkoristiti njihovo znanje.

Če   novost odkrijemo sami, bomo z njo prvi na trgu.

Ni   potrebno da prvi začnemo z raziskavo, da bi od nje imeli koristi.

Če   ustvarimo največ in najboljše zamisli v naši panogi, bomo zmagali.

Če   najboljše izkoristimo notranje in zunanje ideje, bomo zmagali.

 

V nadaljevanju so Predsedniški forum s panelnimi nastopi o lastnih izkušnjah z modelom odprtih inovacij obogatili: Sandi Češko, ustanovitelj in lastnik Studio Moderna, Wilfried Grommen, Hewlett-Packard, Iztok Seljak, Hidria, Jožek Gruškovnjak, Cisco, pri čemer sta zadnja dva (J. Gruškovnjak in I. Seljak) zaključila študijski program MBA na IEDC-Poslovni šoli Bled, slednji pa nadaljuje izobraževanje tudi na doktorskem študiju te institucije.

Wilfried Grommen je povedal: »Inoviranje v poslovnem svetu se nikdar ne končna, saj gre za 'state of mind'.« Jožek Gruškovnjak, Cisco: »Odprte inovacije so odraz ključnega trenda našega časa: moč se pomika stran od centraliziranih institucij proti posamezniku - od središča proti obrobju. Če pogledamo z vidika organizacije -  v okolju izven organizacije je bistveno več idej in pametnih ljudi, kot bi jih lahko organizacija kadarkoli zaposlila.« Sandi Češko, Studio Moderna, je zaokrožil zgodbo o 20 letih delovanja Studia Moderna, prve multinacionalke v Sloveniji, ki deluje v 22 držah, rekoč: »Znanje in inovacije so ključ do uspeha, do prepoznavnosti in do ustvarjanja večje dodane vrednosti. Ob 20. letnici podjetja Studio Moderna smo zato se odločili, da sredstva za obeležitev tega dogodka namenimo znanju in da to znanje delimo tudi z izven našega podjetja, kar je tudi v duhu s konceptom odprtih inovacij.« Iztok Seljak, Hidria, je poudaril, da mora biti proces inoviranja sistematičen, saj inovacije ni naključna briljantna ideja. »Prihodnost ni 'tam zunaj', temveč jo sokreiramo

Z mislijo »Ideje ne pripadajo tistim, ki so si jih izmislil, temveč tistim, ki jih uporabljajo,« je prof. Chesbrough, eden izmed 50 najvplivnejših mislecev managementa (lestvica Thinkers50), čigar knjiga »Open Business Models« sodi med deset najboljših knjig o inovacijah, zaključil Predsedniški forum.

Predsedniški forum IEDC-Poslovne šole Bled je imel tudi družbeno odgovorno noto, saj je bil del kotizacij doniran Fundaciji IEDC za razvoj bodočih voditeljev, katere namen je štipendiranje oziroma sofinanciranje mednarodnega podiplomskega študija MBA in doktorskega študija na IEDC-Poslovni šoli Bled nadarjenim posameznikom iz manj razvitih okolij, so sporčili iz IEDC-Poslovne šole Bled.

 

 

 

Oglejte si tudi