Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Ravnanje z odpadki v občini Bled

Na področju ravnanja z odpadki v občinah prihaja v tem obdobju do velikih sprememb. Na eni strani so se spremenili oziroma so še v fazi spreminjanja številni državni predpisi, ki urejajo to področje, po drugi strani pa se spreminja tehnologija obdelave odpadkov in s tem povezane storitve. Tako je že v letu 2012 nastopila obveznost obdelave (sortiranja) mešanih komunalnih odpadkov pred odlaganjem na deponijo, prav tako je država predpisala zaračunavanje sredstev finančnega jamstva za odložene odpadke, s katerimi naj bi po prenehanju obratovanja poskrbeli za sanacijo teh odlagališč.

Obe storitvi je za gospodinjstva v prehodnem obdobju krila Občina Bled. Z izbiro izvajalca teh služb (obdelave in odlaganja) na javnem razpisu pa je vzpostavljena podlaga za zaračunavanje neposrednim povzročiteljem. Vendar to dejstvo samo po sebi še ne pomeni dviga cen, saj je na račun izjemno dobrega ločevanja odpadkov na izvoru prihajalo do dejansko manjših količin odloženih odpadkov, kar pomeni tudi nižji strošek. Velika razlika pa nastaja na strani zbiranja in prevoza odpadkov, kjer se zaradi t. i. »zamrznjenih« cen komunalnih storitev v preteklosti ne glede na povišane stroške (gorivo, energija, material, delo) cena ni mogla sorazmerno povečevati.

Kar precejšen strošek v občini Bled predstavljajo zbiralnice ločenih frakcij odpadkov oziroma ekološki otoki. Zlasti tisti na bolj izpostavljenih mestih kot je pri Vezeninah, ki so pogosto tudi nadomestek divjih odlagališč. Temu je potrebno prišteti še visoko raven storitve zbirnega centra, kjer prav tako sprejemajo različne vrste odpadkov, ki ne gredo v reden odvoz. Vse to na koncu dneva oziroma leta stane. Prav je, da se kot povzročitelji tega zavedamo. Prav je tudi, kot je bil sklep neformalnega posvetovanja župana in občinske uprave z občinskimi svetniki, da tej strategiji sledimo, saj le tako največ naredimo za svoje okolje.

V mesecu februarju bo zaradi vseh teh novosti prišlo do nekajdnevnega zamika pri pošiljanju položnic za komunalne storitve, prav tako pa bodo te v povprečju dražje za približno štiri evre. Skupaj z obema izvajalcema, javnim podjetjem Infrastruktura Bled (zbiranje in prevoz) in koncesionarjem Saubermacher (obdelava in odlaganje), se bomo še naprej trudili, da ohranimo visoko raven storitve ravnanja z odpadki, po drugi strani pa tudi, da bomo pri svojem čim bolj gospodarni in s tem zasledovali stroškovno učinkovitost, je zapisal župan Janez Fajfar.

Oglejte si tudi