Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Habsburžani prihajajo na Bled!

Muzejsko društvo Bled in Zavod za kulturo Bled organizirata od 4. septembra do 24. novembra dvanajst predavanj o eni najpomembnejših vladarskih dinastij v Evropi– o Habsburžanih. Že od 1282 je imela oblast nad delom slovenskega etničnega ozemlja, od okoli 1500 pa do konca 1. svetovne vojne pa so skoraj vsi Slovenci živeli znotraj njenih meja. Od 16. stoletja se je njena oblast razprostirala po vseh delih sveta, zato rek, da v njeni državi »sonce nikdar ne zaide«.

Predavali bodo poznavalci zgodovine Habsburžanov Miloš Klemen Mahorčič, Donovan Pavlinec in Damjan Sova. Brezplačna predavanja bodo vsak torek (izjemoma v sredo 24. oktobra in 21. novembra) v zgornjih prostorih Festivalne dvorane na Bledu z začetkom ob 19. uri. Vabljeni vsi ljubitelji zgodovine in kulture.


Predavanja na temo Habsburžani:

 

Teme posameznih predavanj

4. sept.: Habsburžani in njihovo mesto v zgodovini (Miloš Klemen Mahorčič)

11. sept.: Nastanek habsburškega imperija (Donovan Pavlinec)

18. sept.: Habsburžani in protestantizem (Damjan Sova)

25. sept.: Španski Habsburžani (Donovan Pavlinec)

 

2. okt.: Protireformacija in Tridesetletna vojna (Damjan Sova)

9. okt.: Leopold I. in konec Habsburžanov Španiji (Miloš Klemen Mahorčič)

16. okt.: Karel VI. In spremenjeni položaj Habsburžanov v Evropi (Miloš Klemen Mahorčič)

24. okt. (SREDA): Mecenstvo v dinastiji Habsburg (Miloš Klemen Mahorčič)

 

6. nov.: Marija Terezija (Miloš Klemen Mahorčič)

13. nov.: Sinovi in hčere Marije Terezije (Miloš Klemen Mahorčič)

21. nov. (SREDA): Obdobje revolucij (Miloš Klemen Mahorčič)

27. nov.: Franc Jožef in konec monarhije (Miloš Klemen Mahorčič)

Predavatelji:

·  Miloš Klemen Mahorčič - zgodovinar

 

Že od mladosti je rad potoval. Po gimnaziji in študiju na Filozofski fakulteti v Ljubljani se je ob delu v agenciji Ars longa posvetil tudi predavanjem na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani, kjer predava zgodovino. V podjetju pripravlja potovanja po Evropi in sredozemskem prostoru. Izreden ljubitelj dobre kulinarike, ki izostri čutila ob vsem, kar je vezano na barok in dinastično zgodovino. Destinacije: Evropa, Sredozemlje, Bližnji vzhod  Jeziki: nem., ang., it.

·  Damjan Sova - prof. umetnostne zgodovine in sociolog kulture

 

Rojen v Ljubljani. Po izobrazbi je umetnostni zgodovinar in sociolog kulture. Študijsko se je izpopolnjeval v Londonu. Ukvarja se z umetnostjo in socialno zgodovino ter antropologijo srednjega veka, še posebej blizu pa so mu kulture Sredozemlja. Kulturno zgodovino širši javnosti predstavlja skozi prizmo različnih humanističnih ved. Kot izvršilni direktor Ars longe se še posebej posveča marketingu. Destinacije: Sredozemlje, Evropa, Avstralija. Jeziki: ang., it., fr.

·  Donovan Pavlinec - prof. umetnostne zgodovine in zgodovine

 

Strokovno se je ukvarjal z raziskovanjem odnosa med umetnostjo in kulturo ter ideologijo in politiko. Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani predava o kulturni zgodovini med 18. in 20. stol. Je strasten ljubitelj žlahtne umetnosti, literature in dobrega piva, po izvoru pa prepričan Korošec. Turizem ga je pritegnil že v študentskih letih, ko je izkušnje s svojih potovanj začel deliti s potniki. Destinacije: Evropa, Sredozemlje, Bližnji vzhod, Azija. Jeziki: nem., ang., it.



Oglejte si tudi