Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
14°C
-6°C
JUTRI
13°C
0°C
Deli
4552

Grad pripravljen na nove izzive

Za  Zavod za kulturo Bled je bilo preteklo leto 2017 leto presežkov in rekordov, saj smo v okviru poslovanja dosegli daleč najboljše rezultate od začetka našega poslovanja pred enajstimi leti. To dejstvo se nanaša na dosežen program aktivnosti tako v fizičnem kot tudi finančnem smislu.

 

Leto 2017 je bilo zaradi velikega obsega obiskovalcev in potrebnega prilagajanja nanj neke vrste prelomno. Že od zgodnje pomladi dalje smo bili deležni bistveno višjega obiska kot v predhodnih letih, enake so bile tudi najave za celo leto in zato smo se na to ustrezno pripravili. Vzpostavili smo ustrezen sistem usmerjanja prometa in režim parkiranja predvsem za avtobuse, ki so na grad vozili  organizirane skupine obiskovalcev ( tudi do 60 na dan ), enako pa smo se kadrovsko okrepili tudi na drugih področjih. Večjemu številu obiskovalcev smo se prilagodili tudi z novimi dodatnimi sanitarijami in avdio sistemom vodenja po gradu v 17 svetovnih jezikih.  V celem letu nas je obiskalo 558.835 obiskovalcev. Največ med njimi je bilo obiskovalcev iz Južne Koreje ( 146.275 ), Slovenije (126.017 ) in ZDA ( 44.624). Sledijo jim obiskovalci iz Italije, Izraela, Velike Britanije, Madžarske, Nemčije, Japonske in Hrvaške. Take rezultate smo dosegli tudi zaradi visokih vlaganj v promocijo in direktnih tržnih aktivnosti, ki smo jih izvajali. Tako velika frekvenca obiska nam je preprečila pomladno izvedbo nadaljnjih investicijskih vlaganj, ki smo jih prenesli v jesen in v prvi del leta 2018. Tako lahko rečemo, da je bilo naše poslovanje v prvih petih mesecih letošnjega leta logično nadaljevanje lanskega z vsemi navedenimi specifikami, saj se obisk bistveno ne razlikuje od lanskega.

 

Investicija, ki jo s tem tednom zaključujemo, pomeni zadnjo fazo celovite prenove grajske zgradbe. Ob začetku poslovanja leta 2007 smo v skladu z upravljavsko pogodbo sprejeli deset letni strateški upravljavski načrt, v okviru katerega smo evidentirali vsa potrebne posege v okviru prenove. Izjemno ostri zimski pogoji smo nam preprečili izvedbo večine zunanjih del, zato z investicijo končujemo en mesec kasneje kot smo sprva načrtovali.

V teku investicije smo izvedli sledeča dela :

-          na novo smo instalirali vse strojne instalacije za potrebe ogrevanja in prezračevanja grajske restavracije in kuhinje

-          prenovili smo velik del elektro in drugih instalacij, od katerih so bile mnoge še iz časa prve prenove gradu v letih 1951 – 1961

-          zamenjali smo kritino na večini strešnih površin gradu

-          zaradi velike izpostavljenosti je bil postavljen nov sistem obrambe pred udarom strele na vseh delih objekta, razen nad muzejskim traktom, kjer smo ta poseg izvedli že v času prenove leta 2015

-          preložili, obnovili in popravili smo tlake na vseh treh grajskih terasah

-          obnovljene so bile kamnite površine na kamnitih zidovih grajskih teras

-          arheologi in drugi strokovnjaki so raziskali del spodnje terase in vzhodno steno stavbe, v kateri sta restavracija in Viteška dvorana in na kateri so tudi ostanki poslikav

-          prisotnost žerjava smo izkoristili tudi za transport stroja, ki je na zgodnji terasi izvedel testno vrtino v globino 30 m. Na osnovi analize bo načrtovanje jaška dvigala lažje, podoben poseg pa bomo izvedli še v vodoravni varianti od parkirišča do stičišča in s tem dobili podatke o kvaliteti skale .

-          v celoti smo prenovili kanalizacijske vode , ki potekajo od zgornjih sanitarij mimo blagajne do parkirišča in ločili meteorni vod od fekalnega, ki sta bila do sedaj združena

-          nad vodi smo v celoti prenovili pot na grad z granitnimi kockami in jo razširili, tako da je možno srečevanje obiskovalcev, kar prej zaradi ozkosti poti ni bilo mogoče

-          na osnovi novega zasaditvenega načrta bo izvršena tudi nova zasaditev zelenih površin in vseh kamnitih korit, ki se bo menjala glede na letne čase.  

Vrednost vseh del znaša 950.000 EUR in v celoti jo bomo pokrili iz sredstev, pridobljenih z vstopnino na grad. V preteklih desetih letih smo tako v celovito prenovo Blejskega gradu  in tekoča vzdrževalna in druga dela  vložili preko 10 mio eur. Smatram, da smo s tem upravičili zaupanje države, ki nam je dala v upravljanje ta enkraten kulturni spomenik in dokazali, da se da z ustreznim pristopom k trženju vsaj na tistih področjih, kjer je razvit turizem, doseči rezultate tudi brez proračunskih ali evropskih sredstev.

Naši pogledi pa so že usmerjeni v prihajajoče obdobje in tudi v tem smislu se je v preteklih mesecih zgodilo nekaj pomembnih dejstev. Najpomembnejša so sledeča :

-          Občinski svet Občine Bled je na svoji seji 5.6.2018 sprejel dopolnitve k Občinskemu prostorskemu načrtu, ki nam sedaj tudi v prostorskem smislu omogočajo vsa nadaljnja načrtovanja aktivnosti – dvigalo na grad, ureditev parkirišča pri stadionu, prenovo Mrakove domačije itn.

-          Pridobili smo že načrte za ureditev parka pod grajskim parkiriščem

-          Na predstavitvi arhitekturnih dosežkov svetovno znanega arhitekta Davida Chipperfielda je bil med 15 njegovimi najbolj znanimi projekti predstavljen tudi projekt Muzeja sodobne umetnosti na Pristavi itn.

Razvoj Blejskega gradu se tako po izgradnji dvigala seli tudi v njegovo bližnjo okolico in upajmo, da bomo v teku nekaj let lahko govorili o grajskem kulturno zgodovinskem kompleksu, ki bo v veliki meri še izboljšal  ponudbo Bleda tudi na področju kulture.

 

Zavod za kulturo Bled

                                                                                                         

Matjaž Završnik, direktor

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!