Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Franc Oblak – Aci, mojster izdelovanja lokov

Z razstavo »Franc Oblak – Aci, mojster izdelovanja lokov« se bomo v letu 2024 poklonili izjemnemu mojstru izdelovanja lokov ter dolgoletnemu tekmovalcu. Odprtje razstave bo 18. maja ob 19. uri na Blejskem gradu.

Ljubezen do lesa je Franc Oblak – Aci (1941) v sebi nosil od mladosti. Kljub temu, da ga je poklicna pot sprva vodila po drugi poti, se je k lesu in izdelovanju izdelkov iz lesa vrnil. Kasneje, ko je bil že poznan kot uspešen izdelovalec lokov, je to postal tudi njegov novi, samostojni poklic. Številne izkušnje, ki sta jih s soprogo Dorotejo pridobila na tekmovanjih, je prelil v neštete ure izdelovanja vrhunskih lokov.

Z nenehnim učenjem in izboljševanjem svojega znanja si je pridobil tudi naziv mojster umetne obrti. Njegove umetelno izdelane loke so uporabljali vrhunski tekmovalci in z njimi osvajali medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih. Med njimi tudi soproga Doroteja. Naročniki še danes prisegajo na kakovost Oblakovih lokov. Naročali so jih tako v času, ko je izdeloval olimpijske, in ga spet poiskali kasneje kot izdelovalca tradicionalnih lokov.

Mojster umetne obrti je še vedno aktiven športnik, s soprogo večkrat na teden trenirata na poligonu v Globokem in se udeležujeta tekmovanj tako doma kot v tujini.

Izjemna razstava ob 50. obletnici delovanja Franca Oblaka na področju lokostrelstva bo v dvorani nad grajskim muzejem na ogled od 1. maja do 30. septembra 2024. Vabljeni na ogled!

Zavod za kulturo Bled, foto: Roscoe Žerovec

Oglejte si tudi