Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Borut Škarja, nagrajeni arborist plezalec

Kaj je bibliotekarja gnalo, da je postal arborist – plezalec?

»Nisem našel službe«, pravi Borut Škarja, ki je v javnem podjetju Infrastruktura Bled okrepil ekipo dr. Jana Bizjaka, ki skrbi za blejske parke. Ob tem je Borut zmagal na državnem tekmovanju v drevesnem plezanju, ki ga je organizirala srednja gozdarska in lesarska šola Postojna. Tekmovanje, ki kot pravi Borut, še nima take pozornosti, kot bi si jo zaslužilo, je letos potekalo v Arboretumu.

Dvajset tekmovalcev se je pomerilo v petih disciplinah, ki jih pri svojem zahtevnem delu morajo obvladati, in sicer v hitrostnem plezanju po vrvi, delovnem plezanju po drevesu, metanju vrvice na drevo in reševanju ponesrečenca. Tekmovanje je od tekmovalcev zahtevalo veliko znanja, poguma, spretnosti in tudi dobre fizične pripravljenosti.  

 

In kaj ekipa dr. Bizjaka trenutno počne v blejskih parkih?

» V teh dneh veliko plevemo«, ne brez smeha pravi Jan. Pri pletju gredic ob jezeru je sodelovalo cel kup ljudi, ob zaposlenih v pisarnah podjetja Infrastruktura (tudi direktor mag. Janez Resman) tudi udeleženke šole zdravja, ki poteka pod okriljem Medgeneracijskega centra Bled.

Park je v tem trenutku v največjem razsulu, ker so montirali namakalni sistem. Ko bodo dela končana, bodo tam, kjer je razkopano, na novo zatravili, redno zalivanje pa bo omogočalo lepo in zdravo rast.

Končujejo tudi z ocvetličenjem Bleda, korita so bolj ali manj končana, parki pa so dobili nekaj novih gred. Sadijo sezonsko cvetje, v tem času so najlepše vrtnice. Pri zasaditvah najbolj posnemamo naravo.  »Sočasno lahko sedaj, ko imamo Boruta, lahko delamo tudi več na drevesih, čistimo krošnje, sadimo nova drevesa, na vseh področjih smo aktivni«, pravi dr. Bizjak in dodaja, da čez poletje novih dreves zaradi vročine ne bodo sadili, nadaljevali bodo jeseni. Prav pred kratkim so iz parka Vile Bled ostranili ostanke požaganih dreves, tako da so pripravili teren za nove zasaditve.

Oglejte si tudi