Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
-2°C
PON.
11°C
0°C
Oceni objavo

Blejski srček in ljubezenska zgodba

Blejski srček, ki stoji na pomolu pri startni hišici pod promenado, je bil pomladi ponovno tarča vandalizma. Javno podjetje Infrastruktura Bled je srček popravilo, zraven pa so namestili še tablo, na kateri je zapisana Blejska ljubezenska zgodba, gre pa za staro legendo o nastanku zvončka želja, ki jo vsako leto na božično popoldne uprizorijo v Grajskem kopališču.

 

Besedilo legende:

Na Blejskem gradu je živela mlada vdova. Moža so ji ubili razbojniki. Da bi počastila njegov spomin, je zbrala vse svoje zlato in srebro ter dala uliti zvonček za kapelico na otoku. 

Ko so zvonček peljali na otok, se je dvignil hud vihar, ladjica se je prevrnila, brodarji so se utopili, zvonček je potonil. 

Ob mirnih in jasnih nočeh se zvonček še zdaj oglaša iz jezerskih globin. 

Mlada vdova je odšla v Rim in vstopila v samostan. Po njeni smrti je poslal papež drug zvonček za jezersko cerkev. Kdor pozvoni z njim, se mu izpolni želja, ki jo ima med pozvanjanjem. 

Pozdravljena Kraljica Marija na jezeru. Hotel je vprašati zvonček, kolikih ljudi roka iz vseh dežel sveta je vlekla za to vrv.

Pozdravljena Kraljica Marija na jezeru. Rad bi vprašal zvonček o željah in molitvah, kolikim, ki so zvonili, so se želje izpolnile.

Pozdravljena Kraljica Marija na jezeru. Nič ne sprašujem, vse, po čemer hrepeni človekovo srce, misli, želje, molitve, vse odmeva proti nebu. 

Pozdravljena Kraljica Marija na jezeru. Nič ne sprašujem, vse, po čemer hrepeni človekovo srce, misli, želje, molitve, vse odmeva proti nebu. 

Oglejte si tudi