Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
1°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

ROŽNATI OKTOBER NA ZGORNJEM GORENJSKEM

 Združenje Europa Donna Slovenija je tudi letos pripravilo različne dejavnosti v okviru rožnatega oktobra, meseca osveščanja o raku dojk, najpogostejšega raka pri ženskah, za katerim lahko zbolijo tudi moški. 

V ospredje sta letos pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je zelo pomembno za uspešno in manj agresivno zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti.

 

V zgornje gorenjskih občinah tudi letos oktobra rožnate pletenine in pentlje, ponekod tudi rožnati cvetovi (občine Žirovnica, Kranjska Gora, Jesenice) že opozarjajo na osveščanje o raku dojk. Prav tako so v občinskih knjižnicah na Zgornjem Gorenjskem priložnostne razstave knjig o tematiki rakaj dojk, zdravljenju, zdravi prehrani.

 

Tudi v letošnjih aktivnostih so združili moči zdravstveni domovi, ljudski univerzi Radovljica in Jesenice, občinski knjižnici v upravnih enotah Jesenicah in Radovljica, občine, Gimnazija Jesenice, Srednja šola Jesenice, Ekonomska gimnazija in srednja šola Radovljica ter Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna. 

 

1. oktobra dopoldne so v Zdraviliškem parku na Bledu v organizaciji Ljudske univerze Radovljica in Medgeneracijskega centra Radovljica Bled okrasili drevesa, tudi z izdelki učenk blejske osnovne šole, nato pa krenili na sprehod okrog jezera.

V jeseniškem zdravstvenem domu so pripravili prvega oktobra stojnico, v ponedeljek (danes) je bil 6-minutni test hoje, ki so se ga udeležile tudi štiri svetnice jeseniškega občinskega sveta. Ksenija Noč iz Zdravstvenega centra Jesenice je pripravila predavanje - rožnato delavnico o raku dojk, dejavnikih tveganja in samopregledovanju dojk, s katero so seznanili učiteljice in vzgojiteljice ter nekatere delovne organizacije (Občina, CSD ...). Na jeseniški občini so jo pretvorili na Youtube YT in je na ogled na https://www.youtube.com/watch?v=uz7sMs3MXhs&feature=emb_logo

V soboto, 10. oktobra pa pripravlja Petra Miklič iz Mojstrane, ki se je z rakom dojk srečala pred 15 leti, POHOD ZA UPANJE do slapa Peričnik. Začetek ob 10. uri pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani. 

Oglejte si tudi