Oceni objavo

En dan, ena strast: Dan slovenskega športa

Leta 2020 je bil, na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije, razglašen nov slovenski državni praznik – Dan slovenskega športa. Za ta poseben dan je bil določen 23. september, saj smo na ta dan, leta 2000, na olimpijskih igrah v Sydneyu prvič zaslišali slovensko himno, za kar sta bila zaslužena zlata veslača Iztok Čop in Luka Špik ter zlati strelec Rajmond Debevec.

Unsplash.com (Gabin Vallet)

Slovenci smo športni narod, kar pa ne potrjujejo le številni uspehi naših športnikov, pač pa tudi polna športna igrišča in dvorane, fitnesi ter polne gorske koče, poleg tega pa že s krajšim sprehodom lahko naletimo na športnike, ki pridno trenirajo v naravi.

Slovenija se lahko pohvali z bogato športno tradicijo ter vrhunskimi športniki, ki navdušujejo tako na domačih, kot tudi na tujih tleh. Če bi naštevali vse uspešne športnike ter športne ekipe, ki postavljajo Slovenijo na svetovni zemljevid, bi bil seznam izjemno dolg. Med najboljšimi športnicami in športniki so vsekakor alpski smučarji, kolesarji, košarkarji, odbojkaši, atleti in drugi, ki so s svojimi dosežki postali vzorniki mladim generacijam, pa tudi tistim, nekoliko starejšim.

Poleg vrhunskih športnikov se lahko Slovenija pohvali tudi z odlično športno infrastrukturo, ki se iz leta v leto izboljšije ter številnimi športnimi organizacijami, ki spodbujajo športne aktivnosti ter rekreativno vadbo med prebivalci.

Unsplash.com (Joshua Burdick)

23. september, Dan slovenskega športa, je odločna priložnost, da se skupaj zavedamo pomembnosti telesne aktivnosti, spodbujamo športne vrednote, kot so poštenost, vztrajnost in ekipni duh. Vsak se lahko priključi dogodkom, ki jih organizirajo športna društva ali klubi po vsej državi ter tako sodeluje v različnih športnih dejavnostih, saj je redna telesna dejavnost izjemnega pomena za zdravje ter tudi za dobro počutje.

Vabimo vas, da si na Dan slovenskega športa obujete športne copate, oblečete v športna oblačila ter se razmigate, saj na ta dan šteje čisto vsaka oblika telesne dejavnosti. V znamenju Dneva slovenskega športa bodo povsod po Sloveniji potekali različni športni dogodki in aktivnosti. Preverite tudi dogajanje v vaši okolici in se pridružite ostalim športnim navdušencem, s tem pa ne boste naredili veliko le za vaše zdravje, ampak boste s svojo dejavnostjo izrazili svoj odnos do športa, ki ima, poleg krepljenja zdravja, tudi druge koristne učinke – vzgaja, spodbuja pozitivne vrednote, povezuje,…

Na ta dan pa ne bo aktivna le Slovenija, ampak cela Evropa, saj je 23. september tudi datum pričetka Evropskega tedna športa. Vabljeni, da se tudi vi pridružite športnim dogodkom, ne glede na starost ali športno znanje, saj se bo za vsakega kaj našlo. Nekaj dogodkov si lahko ogledate na povezavi ali pa poiščete zanimive dogodke v vaši okolici.

Unsplash.com (Markus Spiske)

Oglejte si tudi