Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
10°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

ŽePZ Večernica z gosti

„Preljuba si ti pomlad, kak´si vesela, ptičica vsaka že skoraj bo pela“ ... V prijetnem pomladanskem popoldnevu so se petju ptičic pridružili še glasovi pevskih zborov, ki so nastopali v Ajdovščini.

Ženski pevski zbor Večernica, ki deluje pod okriljem društva upokojencev Ajdovščina, že tri desetletja razveseljuje poslušalce. V zadnjih letih pripravijo še posebna presenečenja, ko povabijo na pomladanske ali jesenske koncerte goste. Letos so tako pripravile prijeten večer skupaj s pevkami ženskega pevskega zbora Soča iz Nove Gorice, posebna obogatitev je bil nastop pevk in pevcev iz Splita.

Ženski pevski zbor Soča  deluje od leta 2022. V času epidemije sta se združila  zbora Strmica in Slavec v en ženski pevski zbor. Pevke nastopajo na  revijah in koncertih doma, pa tudi po bolj oddaljenih krajih. Prepevajo pesmi različnih zvrsti, predvsem pa ljudske pesmi. Pod vodstvom Mirana Rustja so tokrat zapele štiri slovenske pesmi.

Tudi pevke Večernice so  zapele štiri slovenske pesmi. Pod vztrajnim in potrpežljivim vodenjem Mirana Rustje pripravijo zahtevne programe in nastopajo na domačih pevskih srečanjih in revijah, veliko tudi gostujejo po Sloveniji in tudi izven meja naše domovine so odmevali njihovi glasovi.  Tokrat so občuteno so izpeljale nastop, zahtevne melodije so ubrano zvenele.

V drugem delu večera so  nastopile pevke in pevci slovenskega kulturnega društva Triglav iz Dioklecijanovega mesta v Dalmaciji. V sončnem Splitu, ob šumenju valov, šelestenju dišečih borov, ob stoletnih oljkah in rodovitnih vinogradih, se je 1996. leta srečala skupina Slovencev in Dalmatincev, zaljubljencev v petje, in osnovala pevski zbor.  Ljubiteljsko druženje s pesmijo jih bogati, veže in  razveseljuje, spletli so venček, ki ga radi poklonijo obema domovinama. Negujejo slovensko ljudsko in umetno pesem, duhovno glasbo, zelo radi pa zapojejo tudi dalmatinske pesmi. Nastopajo v Dalmaciji, pa tudi v Italiji, Nemčiji, Bosni in Hercegovini in v Sloveniji. Navezali so stike z mnogimi pevskimi zbori iz Slovenije, pri njih gostujejo in jih povabijo v Split. Pod vodstvom mladostne umetniške vodje in zborovodkinje Marije Buzdovačić Peručić so njihovi glasovi napolnili dvorano in ustvarili res lepo doživetje v tokrat kar pretesni dvorani v stavbi Ljudske univerze in Društva upokojencev Ajdovščina. Slovenske ljudske pesmi so dopolnili z dalmatinskimi večno lepimi melodijami.

Ko se je popoldan  prevesil v noč, je napovedovalka vsem zaželela, da bi nas vedno spremljala prijaznost, optimizem, mladostne moči, ljubeznivi ljudje, angeli in dobrovoljnost; da vedno nosimo s seboj POMLAD.

Večer smo sklenili s skupno pesmijo in nadaljevali v prijetnem druženju.

ANB, DU Ajdovščina

 

Oglejte si tudi