Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
12°C
3°C
ČE.
16°C
-1°C
8499

Umovadba za bistre možgane v poznih letih

Starejši kot smo vse bolj si želimo upočasniti proces staranja, tako fizičnega kot umskega. Ne nazadnje je temu namenjena cela vrsta ponudb aktivnosti za starejše, s katerimi je, tako s ponudniki kot aktivnostmi, bogata tudi 'ajdovska scena', če uporabim priljubljen izraz.

S tem, kako upočasniti proces umskega staranja, pa se ukvarja tudi dr. Vojko Kavčič, sicer doma iz Komna, ki deluje na Institute of Gerontology Wayne State University v Detroitu (ZDA). Napisal je knjigo Umovadba za bistre možgane v poznih letih, v kateri opisuje ustroj in delovanje možganov ter tudi skrb zanje. Možgani so najslabše raziskan del našega telesa, ogromno se vlaga v raziskovanje najraznovrstnejših bolezni in zdravil zanje, delovanje možganov pa še zmeraj najmanj razumemo. Nova dognanja na tem področju kažejo, da so možgani še vedno sposobni tvoriti  nove nevrone in tudi možnost nastajanje novih sinaps. Prav v to smer gredo tudi nove raziskave.

Samo staranje je proces, ki, če ni kašnih nesreč ali nepredvidenih drugih dogodkov, doleti vsakega človeka. Lahko je običajno, t.j. v mejah pričakovanega, lahko pa je tudi uspešno, ko ni opaziti bistvenih sprememb funkcij in rečemo, da nekdo 'zgleda mlajši'. Staranje neizogibno pripelje do umskega upada, ki vodi do nelagodnosti in strahu: ali je to normalno ali pa je že znanilec kakšnega patološkega pojava. Pomembno je ohraniti umske sposobnosti v pozna leta, skozi celotno življenje. To storimo tako, da skrbimo za:

 • zdrav življenjski slog (kar je dobro za srce je dobro za možgane)

 • zdravo prehrano (mediteranska dieta, pomembna restrikcija: jesti mnogo manj!))

 • telesno, fizično aktivnost

 • kognitivno stimulacijo – umovadba

 • socialno angažiranost (vključitev v lokalne socialne mreže in društva)

 • primerno obvladovanje stresa

 • primerno spanje

 • Umovadba je vodena aktivnost z različnimi umskimi nalogami, ki so narejene z namenom  krepitve specifičnih umskih sposobnosti. Okrepila naj bi naše možgane in s tem tudi naš um. Če želimo izboljšati um, moramo poleg rednih, običajnih dnevnih opravil, možgane angažirati še z dodatnimi aktivnostmi. Samo to dodatno angažiranje možganov vodi v krepitev možganskih mrež in povečanje umske rezerve. Pomembno je prav to dodatno angažiranje, torej tisto, kar ni rutina, zato poskušajmo nekaj novega: branje, ples, igranje kart, petje, učenje glasbenega inštrumenta, tujega jezika…

  Umovadba je protektivna, ohranja  boljše umske zmožnosti in kvaliteto in zadovoljstvo v življenju.  
  "Pomembno pa je, da vadimo resno, redno in zavzeto, kajti brez trdega dela in truda ni uspeha," pravi dr. Vojko Kavčič.
  Zdenka Žigon

  Všečkaj objavo

  Oceni objavo

  Število glasov: 0

  Oglejte si tudi

  Komentarji

  Za komentiranje se morate prijaviti.
  Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!