Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Šturski turistični podmladek zopet zlat

Učenci OŠ Šturje Ajdovščina že vrsto let uspešno sodelujejo na državnem festivalu 'Turizmu pomaga lastna glava', ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Festival je namenjen učencem osnovnih šol, ki prek raziskovalnega dela in oblikovanja domiselnih turističnih proizvodov spoznavajo svoj kraj in vanj vabijo turiste. Letošnja tema 32. festivala je bila Kultura in turizem. Učence je usmerila v raziskovanje kulturne dediščine svojega kraja, vrednotenje pomena ohranjanja dediščine in v oblikovanje novih turističnih proizvodov.
Učenci sodelujočih šol so morali izdelati izviren turistični program in ga predstaviti strokovni žiriji in ostalim obiskovalcem na turističnih tržnicah, ki so potekale marca in aprila v večjih Mercator centrih po Sloveniji. Skupina šestih učencev OŠ Šturje Ajdovščina, ki so jo sestavljali Nina Bratina, Tilen Vidmar, Matic Curk, Nina Čermelj, Lara Likar in Zarja Pelicon, je tako pod vodstvom mentorjev Tee Curk Sorta in Martina Štinjeka pripravila turistični program z naslovom 'Po stopinjah znanih ajdovcev' (Do velikih sledi v kulturi). Z njim je želela potencialne obiskovalce Ajdovščine prepričati v obisk našega kraja in jih popeljati po poteh ustvarjanja in zapuščine izbranih pomembnih Ajdovcev. Skupina otrok je v svoj turistični produkt vključila Rimljane, znana zbiralca fosilov Antona Bianchija in Stanislava Bačarja, prvega slovenskega lutkarja Milana Klemenčiča, pomembna jezikoslovca Karla Lavriča in Danila Lokarja, slikarja Vena Pilona, arhitekta Svetozarja Križaja ter 'letalca' Josipa Križaja in Iva Boscarola. Program, ki ga je promovirala kot enodnevni izlet po Ajdovščini, je zaradi izvirnosti, otroške razigranost in domišljije na Štursko stojnico v obliki Rimske utrdbe (Castre) pritegnil mnogo mimoidočih. Ti so lahko uživali v zamislih povezanih s programom.

S svojimi idejami so učenci prepričali tudi strokovno žirijo. Za izdelano turistično nalogo in njeno predstavitev na turistični tržnici v Kopru so namreč prejeli zlato priznanje Turistične zveze Slovenije. S tem so se uvrstili tudi na zaključno tržnico v Maribor.

Martin Štinjek, mentor

Oglejte si tudi