Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Štiri leta Hiše Malorca

Hiša Malorca v Ajdovščini bo v mesecu februarju obeležila štiri leta delovanja: Hiša Malorca deluje na področju pomoči brezdomnim in nudi 24-urno namestitev do deset osebam.

Pobudnik za naš nastanek je bila Občina Ajdovščina, ki je še danes naš pomemben partner in poleg Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti tudi sofinancer. Program stremi k temu, da ostaja prehodne narave in praviloma ni namenjen trajnemu bivanju, opažamo pa, da se tudi v našem okolju kažejo potrebe po dolgotrajnejših rešitvah, predvsem po bolj trajnostnem reševanju bivanjske problematike.

Ravno to zavedanje nas vodi pri našem delu. V prvi vrsti nudimo nizkopražne storitve, se pa trudimo izhajati iz individualnih posebnosti in zmožnosti posameznika. Pozorni smo na njegove aktualne prioritete. Verjamemo, da ima vsak pri sebi potenciale moči, ki lahko v spodbudnem okolju postanejo pomemben dejavnik na poti do trajnejše rešitve stanovanjskega problema.

Evropska zveza nacionalnih organizacij, ki delujejo na področju brezdomstva, je skupaj z Evropsko opazovalnico brezdomstva izdelala definicijo, ki brezdomce razvršča v štiri kategorije, in sicer, tiste brez strehe ali tisti brez stanovanja (vidno oz. tako rečeno cestno brezdomstvo), tiste ki živijo v negotovih ali pa v neprimernih bivališčih (skrito, manj vidno brezdomstvo). Če želimo delovati preventivno, se moramo ukvarjati še posebej s prikritim brezdomstvom, saj le-to vodi v odkrito.

Prostori, v katerih delujemo, nam omogočajo največ deset namestitev v dvoposteljnih sobah, z možnostjo še dveh kriznih namestitev. Smo zavetišče zaprtega tipa, kar pomeni, da so osebe, ki se vključijo v naš program, nastanjene, na voljo pa so jim tudi skupni prostori (kuhinja, dnevni prostor, kopalnica z wc-jem), kjer se lahko zadržujejo čez dan. Povečanje števila skupaj bivajočih pomeni tudi naraščanje problematike odnosov in konfliktov med stanovalci. V interesu nam je nameščanje oseb, pri katerih ocenimo, da so zmožni bivanja v naši skupnosti.

V zadnjem času smo v Hiši Malorca Ajdovščina zaznali porast prošenj za vključitev v naš program. Predvsem se na nas vedno pogosteje obračajo zdravstvene ustanove in v teh situacijah se pogosto znajdemo v nezavidljivem položaju. Na tem mestu izrecno poudarjamo, da naš program ne vključuje zdravstvene nege oz. nudenja kakršnih koli zdravstvenih storitev, saj zaposleni v programu in naši prostovoljci nimamo ustrezne izobrazbe, niti delovnih izkušenj. Vključenim v program nudimo psihosocialno pomoč in podporo. Zagotavljamo storitve osnovne oskrbe, in sicer, bivanje, organiziranje prehrane, nujno obleko in obutev, zagotovitev vzdrževanja osebne higiene, toaletnih potrebščin. Vsakemu posamezniku nudimo možnost izdelave individualnega načrta, katerega eden ključnih ciljev je bivalna osamosvojitev posameznika. Vodi nas miselnost, da je (relativno varna) namestitev pogoj, da posameznik lahko sploh začne urejati tudi druga področja svojega življenja (zaposlitev, socialni stiki, itd.). V letu 2018 je Hiša Malorca Ajdovščina toplo posteljo zagotovila 22 ljudem, ki so se obrnili na nas, kar je več kot v letu poprej. Ker imamo omejene kapacitete, smo bili primorani nekaj prositeljem tudi odreči pomoč in jih napotiti na druge sorodne ustanove. Tistim, ki so ostali v naši sredini, smo tekom njihovega bivanja pri nas ponudili razne prostočasne aktivnosti. 2018 je bilo za nas leto novosti. Uvedli smo »Kulinariko ob petkih«, čas ko skupaj skuhamo topel obrok ali si iz sestavin, ki so nam na razpolago, pripravimo kaj sladkega (štrudelj, palačinke, mufine …). Iz odpadnih palet smo izdelali visoko gredo, pripravili smo sejančke in čez poletje nas je greda obdarila s paradižnikom, bučkami, kumarami. Odpravili smo se tudi na kar nekaj izletov in druženj. Največ se je pri nas dogajalo v veselem decembru. Postavljanje drevesca in jaslic, peka potice, praznično kosilo in še bi lahko naštevali. V sodelovanju z društvom Humanitarček smo pripravili božičkove pakete, ki so naše fante na Božič pričakali pod drevescem. Letošnje leto smo pričeli z ogledom razstave jaslic v Vipavskem Križu, zdaj pa že pridno načrtujemo, kako bomo naredili leto 2019 še bolj razgibano.

Naše mnenje je, da mora biti varna nastanitev dostopna vsem osebam, ne glede na starost, spol, značilnosti zlorabe alkohola, drog ali drugih substanc, pa tudi ne glede na prisotnost težav v duševnem zdravju ipd., vendar moramo upoštevati, da vse te značilnosti vplivajo na sposobnost človeka vključiti se v naš program, kjer si bo sobo delil z drugim odraslim človekom (na voljo imamo zgolj dvoposteljne sobe), skupne prostore pa še z osmimi drugimi. Zato vztrajamo, da naša hiša ostane začasna rešitev na poti do bolj trajnostnih načinov reševanja brezdomstva oz. nastanitvene problematike na Ajdovskem.

Tadeja Marsek

Oglejte si tudi