Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Športnika leta sta kolesarja Polona in Kristjan

Ajdovščina, 15. marca 2013 - Športna zveza Ajdovščina je letos že pravljično sedmo leto podelila priznanja za vrhunske športne dosežke v občini. Številnim uspehom domačih športnic in športnikov so se poklonili s prireditvijo v dvorani prve slovenske vlade.
Najvišji priznanji, zlata znaka, sta prejela športnika, ki vrtita pedala - Kristjan Koren in Polona Batagelj - nešteto ur treninga, znoja in želje je bilo vloženih v njune dosežke. Kristjan Koren iz Budanj je lani nanizal kopico dobrih uvrstitev. Na svetovnem prvenstvu na Nizozemskem je v kronometru zasedel 17. mesto in z njim najboljši slovenski rezultat, v ekipni tekmi,v kateri je odigral vino vlogo, pa je za las zgrešil bronasto medaljo. Je pa prišel do brona na Dirki po Sloveniji, pri čemer je slavil v etapi v vožnji na čas. Spet se je udeležil največje dirke po Franciji, kjer je garal za svojo ekipo, najboljše mesto pa je dosegel  v 14. etapi - 18. mesto. Kristjana na podelitvi ni bilo, saj se je z ekipo Canondale že pripravljal za dirko v Belgiji (mimogrede, osvojil je 35. mesto, zmagal pa je Peter Sagan iz njegove ekipe, pred Borutom Božičem iz Idrije), nagrado pa je prevzel oče Stanko.

Je pa zlato priznanje prevzela Polona Batagelj iz Ajdovščine, ki se je lani kot edina slovenska kolesarka udeležila olimpijskih iger v Londonu in v cestni vožnji zasedla 22. mesto. Potem ko je vozila za nekatera tuja moštva, je lani presedlala k slovenski ekipi Polet Garmin in osvojila naslov državne prvakinje na cestni dirki.

Polno bero dobrih rezultatov so dopolnili športniki, ki so prejeli srebrna priznanja ajdovske športne zveze. Za začetek so na oder stopili mišičasti mladeniči.

Boštjan Čebron je postal svetovni prvak v bodybuildingu v kategoriji federacije IBFF.  David Koren si je priznanje prislužil s prvim mestom na svetovnem prvenstvu tako v kategoriji IBFF kot tudi v kategoriji WFF, pa še z zmago na državnem prvenstvu v fitnes kategoriji IBFF. Luka Fabčič, tudi član Čebron fitness teama, je lani v kategoriji junior athletic postal svetovni prvak.

Ana Čufer se je izkazala na svetovnem prvenstvu v radioamaterstvu, kjer je v disciplini ARG v kategoriji od 15 do 19 let osvojila srebrno kolajno.

Manca Komac je uspešna mlada karateistka, ki je v skupnem seštevku kat in borb na vseh treh pokalnih tekmah za preteklo leto osvojila skupno tretje mesto, z ekipo pa je osvojila naslov ekipnih državnih prvakinj v borbah. Mančin brat Jaka Komac je lani z ekipo postal državni podprvak v borbah, poleg tega je na državnem prvenstvu v kategoriji kadeti do 63 kilogramov postal državni podprvak v borbah posamezno. V skupnem seštevku za Pokal Slovenije 2012 je v borbah med kadeti zmagal, v skupnem seštevku kat in borb pa je bil podprvak.

Član Sport kluba Dol iz Ajdovščine Štefan Hadalin je lani postal državni prvak v slalomu, veleslalomu, super G-ju in smuku. Štefan je poleg tega dosegel tudi odlične rezultate na Olimpijskih igrah mladih v Innsbrucku, kjer je dosegel 2. mesto v slalomu in 3. mesto v veleslalomu. Srebrno priznanje si je prislužila še ena članica Sport kluba Dol, Andreja Slokar, ki je postala  državna prvakinja med starejšimi deklicami v slalomu (njeni letošnji uspehi so popisani v drugem prispevku).  

Srebrno priznanje so si prislužili tudi člani ekipe Športnega kinološkega društva Ajdovščina - Miran Žvanut, Dušan Pišot, Brigita Krševan, Rado Gec, Egon Savnik, Edi Vrečar, Peter Dovžak, Aljaž Črnigoj, Izidor Kalin, Dušan Pogačar in Stano Štrancar, saj so s svojimi štirinožnimi prijatelji postali državni prvaki v sledenju.

Da je kolesarjenje paradni ajdovski šport, potrjujejo tudi uspehi Kolesarskega kluba Črn trn. Kristjan Medvešček je zmagal na članskem državnem prvenstvu, osvojil pa je še šesto mesto na Evropskem prvenstvu v disciplini štiri kros. Zarja Černilogar je v kategoriji članic osvojila naslov državne prvakinje, na svetovnem prvenstvu pa zasedla 14. mesto. Poleg tega se je zavihtela še na visoko 3. mesto v skupnem seštevku Evropskega pokala v disciplini spust z gorskimi kolesi. Tilen Leban je med mladinci osvojil naslov državnega prvaka v disciplini štiri kros ter zasedel 3. mesto na državnem prvenstvu v spustu.

Tudi bronastih priznanj so podelili 12, prejela pa jih je pisana druščina predstavnikov raznovrstnih športov.  Kristina Fon iz Sport kluba Dol je na državnem prvenstvu med mlajšimi deklicami v superveleslalomu osvojila tretje mesto.

Aljaž Bratož in Matej Praček iz Avtomobilističnega kluba Modri dirkač sta v skupnem seštevku za državno prvenstvo v Yugo pokalu osvojila tretje mesto. Član Modrega dirkača  Matjaž Bratina si je prislužil bronasto priznanje z osvojenim drugim mestom v skupnem seštevku na državnem prvenstvu v Yugo pokalu v disciplini paralelni reli kros.

Kadetska ekipa Rokometnega kluba Ajdovščina je na državnem prvenstvu po dramatičnem razpletu v finalu osvojila drugo mesto.  

Matej Žvokelj iz Balinarskega kluba Petrič Planina je v finalu državnega prvenstva v igri bližanja in zbijanja v krog postal državni podprvak.

Karin Krapež iz Športnega kulturnega društva Budanje je med mladinkami osvojila bron na državnem lokostrelskem prvenstvu v disciplini 900 krogov. Njena klubska kolegica  Janja Ferjančič pa si je med članicami v isti disciplini pristreljala srebrno kolajno. Srebro si je priciljal tudi Primož Bratina v disciplini 900 krogov med člani, dodal pa je še drugo mesto v disciplini indoor 18 metrov.

Andrej Bratina, gorski kolesar iz Kolesarskega kluba Črn trn je v disciplini štiri kros osvojil srebro  na državnem prvenstvu. Njegov klubski kolega Miran Vauh  pa je bil med člani tretji na državnem prvenstvu v spustu z gorskimi kolesi,  9. mesto pa je osvojil v skupnem seštevku Evropskega pokala. Matija Stupar, še en član Kolesarskega kluba Črn trn, pa je osvojil bron na državnem prvenstvu  med člani v disciplini štiri kros, na svetovnem prvenstvu pa osvojil  20. mesto.   

Podelili so tudi priznanji Športne zveze Ajdovščina za življenjsko delo – prejela sta ju   graditelja skakalnice v Tihi dolini na Predmeji  - Viktor Polanc in Bogdan Velikonja.

Viktor Polanc (letnik 1932) s Predmeje, sicer gozdar po poklicu, je bil na Gori vsestransko dejaven za skupno dobro – predsednik krajevne skupnosti Predmeja je bil ravno v času, ko so gradili plastično skakalnico. Kot najbolj zaslužnemu za skakalnico v Tihi dolini mu je zato pripadla čast, da je slavnostno prerezal trak ob njenem dokončanju leta 1978. 

Bogdan Velikonja (letnik 1928) je smučanje vzljubil že kot otrok, k delu Smučarskega kluba Predmeja pa je aktivno pristopil, ko je začel skakati njegov sin Stanko Velikonja. Pomagal je tako pri prenovi večje skakalnice v 43 - metrsko med letoma 1973 in 1974 kot tudi pri izgradnji 25 - metrske skakalnice, prevlečene s plastiko štiri leta kasneje. Velikonja je bil tajnika kluba in je ob številnih tekmovanjih držal v rokah administrativno in tehnično plat izvedbe.

Težko si danes predstavljamo, kako trdo so tedaj domačini delali, da so lahko športnemu svetu dokazali, da se lahko Predmeja kosa z ostalo konkurenco. Polanc, Velikonja ter številni drugi, ki so leta in leta požrtvovalno pomagali pri organizaciji smučarskih skokov na Predmeji, so lahko zgled mladim generacijam, da lahko s požrtvovalnim delom in trdno voljo skupaj premikajo meje mogočega.

Podelitev občinskih priznanje v Ajdovščini pa je izkoristil tudi Olimpijski komite Slovenije, ki je najboljšim športnikom (in njihovim trenerjem) s celotne Primorske in zamejstva podelil še državne nagrade. Med drugim sta zlata znaka prejela Anže Petrič - za 2. mesto na evropskem prvenstvu v balinanju, v štafetnem hitrostnem  zbijanju, in Dušan Slokar za 2. mesto ekipno na evropskem prvenstvu v letalskem modelarstvu.

Za popestritev dogajanja so na odru poskrbela še dekleta iz plesne šole ADC, glasbena skupina Skalp, dogodek je povezovala Mateja Poljšak, v avli pa je bila na ogled še razstava o razvoju smučarskih skokov na Predmeji.    

Rudi Lovec

Oglejte si tudi