Oceni objavo

10. rokodelske delavnice Delfin (11.do 15.12. 2023)

Ljubiteljski rokodelci, člani društev upokojencev  Slovenije, so se že desetič srečali v Izoli. Gostitelj je hotel Delfin, kjer direktor Miloš Milivojević s svojimi zaposlenimi poskrbi, da teče vse kot po maslu.

Organizacija in izvedba je v rokah Tehnične kulture Zveze društev upokojencev Slovenije in njihova predsednica Zdenka Bevc Škof je tako povedala o delavnicah: »Rokodelske delavnice Delfin so se med članstvom uveljavile kot pomemben projekt s področja ohranjanja rokodelskega znanja in veščin, katerega cilj je spodbujati starejše k ustvarjalnosti ter ozaveščati o pomembnosti in vlogi starejših pri negovanju pozabljenih tradicij domače in umetne obrti. S temi aktivnostmi pomembno prispevamo k samozaupanju in aktivnemu staranju nas starejših, hkrati pa neopazno krepimo svoje kognitivne sposobnosti. Neprecenljivo je oživljanje in ohranjanje že pozabljenih znanj kulturne in tehnične dediščine s poudarkom na prenosu le-teh na  mlade.« 

Letos se je zbralo 150 udeležencev iz 73 društev upokojencev iz vseh 13 pokrajinskih zvez. Severno Primorsko so zastopala 4 društva: Ajdovščina, Šempeter pri Gorici, Tolmin in Renče. 10 mojstric in 4 mojstri so svoje znanje delili svojim rokodelcem in zaključili z lepimi izdelki. Rokodelke in rokodelec so sodelovali v naslednjih delavnicah: kaligrafija, cvetlični aranžma, izdelava punčke, sobni copati, skodelica in podstavek iz papirja, predpražnik iz ličja, vezane voščilnice, Kulinarika, zeliščarstvo, fotografija s telefonom ... Za spremljevalce je poskrbela čarobna fizika in igra štrbunk, za spremljevalni program pa iz Javne agencije RS za varnost prometa in Simbioza.

V sredo, 13.12., smo imeli obisk iz MGTŠ (Franc Stanonik, Alja Guček in Kristina Maver), iz OZS (Goran Lesničar Pučko, Jernej Bortolato in Anja Podreka), iz Rokodelskega centra Kati Sekirnik, prišla je predsednica ZDUS Zdenka Jan in direktor hotela Delfin Miloš Milivojević, ki si je vzel čas in vsak dan pozorno spremljal naše delo.

Okroglo mizo Rokodelci  ZDUS v luči ZORR je z gosti in drugimi prisotnimi upokojenci vodil Željko Kljajič  Dogajanje okrogle mize je spremljal urednik revije ZDUS plus Črt Kanoni in novinarka revije Vzajemnost. Gostje so si ogledali tudi našo razstavo.  

V popoldanskem času nas je obiskal minister Matjaž Han. Z zanimanjem si je ogledal razstavo ročnodelskih izdelkov in se preizkusil v igri štrbunk. V polni kavarni je z njim vodil pogovor Črt Kanoni.

Rokodelke iz sosednjih Buj so predstavile svoje delo in izkušnje. Na otvoritvi so se z lepim kulturnim programom predstavili učenci iz Izole. Četrtkov popoldan pa so popestrili člani društev upokojencev Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna.

Organiziran je bil dobrodelni bazar. Vsak udeleženec je prispeval po dva rokodelska izdelka, ki jih je bilo mogoče kupiti. Izkupiček so dobila društva upokojencev Črna, Nazarje in Rečica ob Savinji, ki so utrpela veliko škode v poplavah.

Zadnji večer je bil namenjen izdelkom, ki so jih rokodelci ponosno razstavili. Zaključili smo z podelitvijo diplom, kulturnim programom in obljubo, da se ponovno srečamo na 11. rokodelskih delavnicah.

Nevenka Vidmar, DU Ajdovščina

Oglejte si tudi