Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
9°C
PON.
26°C
8°C
Oceni objavo

'Kdo je napravil?'

22. marca se je v Dvorani Prve slovenske vlade odvil zaključek projekta »Kdo je napravil?«. Vodilo, rdeča nit je ekologija s poudarki na pred bralni pismenosti.
Pod vodstvom vzgojiteljic in v sodelovanju s starši so otroci iz Otroškega vrtca Ajdovščina, 'Sončki', 'Lunice' in 'Zvezdice' reciklirali, prenavljali odpadno PVC embalažo. Ustvarjali so galanterijo, nakit in oblačila iz polivinila.

Projekt, ki je zaživel prve dni letošnjega januarja, je v svojo ekološko vsebino zajel vsa področja vzgoje. Poseben poudarek je bil namenjen jeziku in umetnosti. Preko raznih zgodbic (Jaka pomaga naravi, Klobuk gospoda Konstantina, Tinkin dežnik, Šolnčki, Čarobna torba ...), pesmic, deklamacij, ljudskega plesa, so otroci bogatili materin jezik, spoznavali ljudsko izročilo, pomen vrednot za vsakdanje življenje. Spoznavali so vrednost umetniških del, učili so se estetike in ogibali  kiča. Navdih so iskali pri domačih umetnikih kot je Danilo Jejčič, čigar razstavo so si podrobno ogledali v Pilonovi galeriji, kjer do 5. aprila razstavljajo tudi sami. Domišljija in prefinjenost, ki izžarevata iz razstavljenih del si vsekakor zaslužita vašo pozornost.

Projekt, v katerem je sodelovalo šestdeset otrok, je doživel svoj epilog v Dvorani Prve slovenske vlade. Na odru, ki je gostil že številna znana in manj znana imena so se predstavili otroci otroškega vrtca na OŠ Danilo Lokar in sicer kot voditelji in izvajalci programa. Oblečeni v lična, reciklirana (PVC) oblačila so po uvodni predstavitvi ob spremljavi harmonike - Jure Žgur, član KD Vipavski tamburaši iz Vipave, odpeli pesmi Naš vrtec in Klobuček. Sledila je plesna točka Nagajiva pomlad (R. Kranjčan) in igrica Izgubljeni kompas. Otroci, starši in gostje so si ogledali diaprojekcijo z naslovom 'Kdo je napravil?'. V njej so se otroci predstavili v delčku svoje ustvarjalnosti. Zaključni del so obogatili tamburaši, KD Vipavski tamburaši, ki so spremljali otroški zbor s  slovensko ljudsko Lan' sem ji kupil. Sledila je 'modna revija' in zaključek  z uradno otvoritvijo razstave 'Kdo je napravil?' v Pilonovi galeriji.

Slavnostni govornik na prireditvi je bila ravnateljica otroškega vrtca Ajdovščina, Alenka Močnik. Med gosti pa smo pozdravili tudi dr. Irene Mislej, direktorico galerije, in Marijo Sivec, svetovalko Zavoda za šolstvo iz Nove Gorice.

Posebna zahvala staršem otrok, ki so nas podpirali in nam pomagali z zbiranjem potrebnega materiala. Sponzorjem: GK Grafika – Gregor Kržič s.p. za izdelavo plakatov in vabil ; trgovini Hoja in Poni, ki sta nam  velikodušno odstopili modne lutke; trgovini Brumat, Mlinotestu in Incomu, Vipavskim tamburašem za sodelovanje v kulturnem programu; vodstvu Pilonove galerije, ki nam je ponovno odprla vrata in srce hiše in nas sprejelo kot enakovredne ustvarjalce; vodstvu vrtca za podporo in pomoč pri izvedbi zaključne prireditve.

Hvala vsem, ki v nas vidite graditelje svetle bodočnosti, verjamete v nas in nam zaupate.

Vzgojiteljice Otroškega vrtca Ajdovščina na OŠ Danilo Lokar, tv

                                                                                                      

Oglejte si tudi