Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Zimska orientacijska liga in družinski tek v Dobravljah

Na spletni strani Orientacijske zveze Slovenije je pred iztekom leta objavljen koledar tekem Zimske lige v orientacijskem teku. Vsak klub si po svoji želji izbere termin za izpeljavo vsakoletne tekme.
Na OŠ Dobravlje, ki tekmuje pod okriljem PD Ajdovščina, smo po navadi izbrali jesenski ali spomladanski termin. Pri odločanju o izbiri igra pomembno vlogo skrita želja po lepem, sončnem vremenu. Orientacijski tek je športna panoga, ki se odvija v naravi, neodvisno od vremena. Vsi pa vemo, da je prav vreme tisto, ki zvabi v naravo več ali manj tekmovalcev.

In letos se nam je pri izbiri datuma nasmehnila sreča. Nedelja, 23. novembra, je bil čudovito sončen in topel dan. Kot čudež sredi dolgega deževnega obdobja!

Napoved lepega vremena je na to tekmo privabila več kot osemdeset tekmovalcev od blizu in daleč, tudi iz zamejstva. Mnogi udeleženci iz osrednje Slovenije so prišli k nam prav zaradi sonca, kajti pri njih se je tudi ta vikend obetala zoprna megla.

V sklopu te tekme zimske lige na OŠ Dobravlje že več let zapored organiziramo tudi posebno družinsko progo z željo, da bi za ta šport navdušili čim več mladih tekmovalcev. Dogodek je priložnost za prijetno druženje, ko se družinski člani skupaj spopadejo z začrtano progo in si skupaj prizadevajo doseči čim boljšo uvrstitev.

Letošnja prireditev je pritegnila rekordno število družin, kar šestindvajset (26). Mnoge družine se vsako leto znova vračajo, saj nočejo zamuditi te enkratne priložnosti. Ker se dober glas širi, pa se dogodka vsako leto udeležijo tudi nove družinske ekipe. Vsi izražajo zadovoljstvo glede ideje in možnosti za skupno rekreacijo. Kot radi rečemo, prijetno družijo s koristnim. Otroci najbolj uživajo ob iskanju kontrolnih točk, starši pa jih spodbujajo in usmerjajo na pravo pot. Spotoma beležijo nepozabna doživetja ob srečanju s splašeno srno ali zbeganim zajcem, ki prekriža tekmovalcem pot in ga lahko vidijo prav od blizu. Tu pa tam naletijo tudi na odvržene smeti, ki jih na tej poti zmotijo, saj v stiku z naravo začutijo, da res ne sodijo tja. 

Pri tem ne gre za tekmovanje z drugimi ampak za spletanje še trdnejših družinskih vezi, za nova poznanstva in tekmovanje s samim s seboj. Vsi so zadovoljni, če jim uspe poiskati vse kontrolne točke in priti srečno do cilja. Porodi se jim želja po ponovni preizkušnji na orientacijski tekmi naslednje leto. Mnogi otroci, naši učenci, se kasneje odločijo za trening v tej panogi. Zagotovo je to eden od razlogov za njihove uspehe, kajti nekateri posegajo po najvišjih rezultatih v državnem merilu. Že pretekla leta so se naši najboljši uvrstili na seznam kandidatov za svetovna šolska orientacijska tekmovanja po različnih evropskih državah. Letos sta se na to tekmovanje uvrstila osmošolec Jan Marc in devetošolec Matic Soban. Aprila prihodnje leto odpotujeta v Turčijo na preizkušnjo s svetovno elito osnovnošolcev in srednješolcev v orientacijskem teku.

Kot vsako leto, so imeli udeleženci orientacijske tekme tudi tokrat možnost tekmovanja na treh različno dolgih in zahtevnih progah. Proge sta trasirala izkušena orientacista, Ivo Kete in naš učitelj Stanko Čufer, za računalniško obdelavo podatkov pa je skrbel bivši učenec naše šole David Čufer.

Najtežja proga je tekmovalcem ponujala dve možnosti; bolj pogumni so se odločili za krajšo, vendar drznejšo pot do kontrolne točke, saj je bilo do tja treba preplezati steno dobravskega opuščenega kamnoloma. Mnogim je bil ta izziv všeč in so idejo pohvalili.

In kakšen je bil izkupiček letošnjega tekmovanja?

Na družinski progi je prvo mesto osvojila družina Medvšček, drugo družina Kavčič, na tretje pa so se uvrstili Kodričevi.

V kategoriji A je bil najhitrejši Jan Dovči iz OK Tivoli, drugi je bil naš bivši učenec Nejc Kodrič, tretji pa Virgil Kos, prav tako iz OK Tivoli.

Na srednje zahtevni razdalji je svoje sposobnosti ponovno dokazal devetošolec Matic Soban, za njim je prišla v cilj zamejka Andrea Foschianin, tretja pa je bila Brina Foški iz OK Polaris.

Med začetniki se je izkazala Rebeka Dovč iz OK Tivoli, drugo mesto je osvojila Katarina Kušar, tretje pa Klemen Zabukovec, oba člana PD Ajdovščina.

Organizacija takega dogodka ni majhen zalogaj, saj je potrebno poskrbeti, da se udeleženci, ki prihajajo na tekmo, v vseh ozirih dobro počutijo. Le to je garancija, da se bodo naslednje leto ponovno vrnili in morebiti za tekmo navdušili še druge. Veseli smo dejstva, da se tekmovanja udeležujejo tudi naši bivši učenci, ki so se z orientacijo 'zastrupili' prav v osnovnošolskih klopeh.

Upamo, da bo navdušencev nad to športno panogo v bodoče še več, saj orientacijski tek povezuje človeka z naravo, krepi njegovo telo in duha, ponuja vedno nove izzive in je enkratna priložnost za druženje.

Marija Kovač, mentorica krožka, foto Peter Valič

Oglejte si tudi