Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
JUTRI
24°C
13°C
PET.
25°C
12°C
Oceni objavo

Zakaj ravno lokostrelstvo?

Pod lokostrelstvom si mnogi predstavljajo dejavnost, ki je komaj še šport, saj ni opaziti hitrosti, eksplozivnosti in dinamičnosti, ki jih vidimo pri ekipnih športih z žogo ali na primer pri atletiki. Naj vas prvi vtis ne prevara!

Lokostrelski krožek se na OŠ Dobravlje pripravlja na svoje tretje leto delovanja. V dveh letih je na šoli popestril ponudbo športov in nekatere učence popeljal na tekmovanja, kjer so dosegli kar lepe uspehe.

Na zadnjem državnem prvenstvu, ki je bilo 17. maja v Stožicah, so se pomerili tekmovalci s šestinšestdesetih osnovnih šol. Kar štirje naši učenci so prejeli medaljo kot posamezniki, od tega so tri zlate. Ekipa od 4. do 6. razreda pa se je uvrstila na tretje mesto.

Uspeh gre najbrž pripisati redni vadbi ter podpori na šoli in pri starših. Nič pa ne bi mogli niti brez ustrezne opreme. Za dobršen del le-te se moramo zahvaliti ŠKD Budanje in njihovi lokostrelski sekciji, ki veliko dela vloži v njeno izdelavo in vzdrževanje. Učencem, ki se bolj navdušijo nad tem športom, pa omogočijo dodatno vadbo, ko se sami za to odločijo.

Razumljivo je, da si otroci želijo biti športno aktivni, saj jim to omogoča gibanje, ki je njihova naravna potreba, poleg tega pa živahno preživijo čas v družbi vrstnikov. In to si zanje želijo tudi njihovi starši.

To pa ni tisto, kar si predstavljamo pod izrazom lokostrelstvo – družba že, ampak veliko gibanja? Zakaj bi se nekdo pridružil lokostrelstvu?

Običajno je odločilna prva izkušnja z lokom. Slediš navodilom, napneš, izpustiš in … zadeneš. Nekaj. Morda tarčo, morda stojalo, morda travo za njim. Bodočim lokostrelcem je skupno to, da želijo poskusiti še enkrat in ustreliti bolje. Naslednjič pa še bolje. Če pa je zadetek popoln, ga hočejo ponoviti. In če se pri mnogih drugih športih trudijo za moč, hitrost in eksplozivnost, pri lokostrelstvu vadijo predvsem zbranost, osredotočanje, natančnost in vztrajnost. Zanimivo je videti otroka, ki v razredu komajda zdrži minuto ali dve pri miru, kako sledi vsem navodilom, se ustavi, osredotoči, pravilno izvede strel in sledi puščici, dokler ni v tarči.

Na tekmo se lokostrelci gredo pomerit s konkurenco, predvsem pa premagat sami sebe. Bolj kot drugod je tukaj pomembno, da si urediš misli in imaš tremo pod nadzorom. Drugače dobrih zadetkov s treninga ne moreš prenesti na tekmo. Ko meriš v tarčo, moraš ustreliti sam, pa vendar mora znotraj iste ekipe vladati pozitivno vzdušje, v katerem tekmovalci drug drugega podpirajo in spodbujajo, se veselijo uspehov sotekmovalcev in razumejo, kadar spodleti. Zato tudi treningi ne potekajo ves čas smrtno resno in v tišini, ampak med pogovorom in smehom, ki mora seveda potihniti, ko stopijo na strelno črto.

Pa da ne bo pomote! Samo zbranost tudi pri lokostrelstvu ne zadostuje. Vsak trening mora lokostrelec začeti dobro ogret, vaditi mora tudi za koordinacijo in moč. Čisto v redu je streljati za razvedrilo, ker ti je to pač všeč. Če pa lokostrelec goji ambicije po večjih uspehih, mora dobro skrbeti tudi za svojo kondicijo in moč, da lahko v roke vzame tudi močnejši lok. Za najboljše lokostrelce sklece niso noben problem, naredijo pa tudi več sto strelov na dan.

Danica Krapež

Oglejte si tudi