Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za petek, 20.07.2018

delno oblačno
Zvečer se bo ozračje umirilo. Ponoči bo večinoma jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 18, ob morju okoli 20 °C.
16°C | 33°C
sobota, 21.07.2018
16°C | 33°C
nedelja, 22.07.2018
18°C | 31°C
ponedeljek, 23.07.2018
18°C | 28°C
torek, 24.07.2018
18°C | 32°C
Opozorila
Sreda, 18.7.2018 ob 18h
Dodatnega opozorila ni.
16°C
33°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice Šolstvo Osnovna šola

Hrana združuje in povezuje


OSNOVNA ŠOLA

| |
27.03.2017      9:32
A A

Hrana združuje in povezuje


Šturski gurmani že šesto leto v okviru vseslovenskega projekta »Kuhna pa to« iščemo lokalno značilne jedi svojih prednikov, ki jih v kuhinji nadgradimo in posodobimo, da potem poskušamo prepričati celo brbončice največjih kritikov – svojih sovrstnikov.


Deli:
V ponedeljek, 6. marca 2017, smo na OŠ Šturje Ajdovščina pripravljali zdravo kosilo, navdahnjeno s sestavinami poslavljajoče se zime in prve pomladi Vipavske doline. Ker dobra hrana diši zelo daleč, smo z njo v goste privabili tudi vladno delegacijo Republike Slovenije na čelu z ministrico za izobraževanje, znanost in šport, gospo Majo Makovec Brenčič. Skupina Šturskih gurmanov je ta dan pred in ob pomoči vladne delegacijeza svoje sovrstnike pripravila naslednji meni:

Dobrodošlica: lešnikovi piškoti brez sladkorja, zraven postreženo figovo kofje (nadomestek kave, skuhan iz prej posušenih in praženih fig) z domačim mlekom. Tak napitek so včasih pili naše none in nonoti, ko ni bilo denarja za pravo kavo. Recepturo zanjo so nam zaupale ženske iz društva gospodinj s planine.

Glavna jed: kruhov cmok z regratom, postrežen na kremi iz fižola, zelene in pancete.

Sladica: tenstana jabolka (jabolčna čežana) v pečenih blekih (testenih mošnjičkih)  ter hrenov sladoled (iz bele polente) s praženimi orehi.

Visoki gosti so bili nad pripravo in postrežbo navdušeni. Še bolj so bili zadovoljni z videnim učinkom kuhanja na učence, saj so le-ti z užitkom pokušali inovacije svojih kuharskih sovrstnikov, čeprav so bile uporabljene sestavine, ki so same po sebi zelo nepriljubljene pri mladostnikih. Tako zasnovan projekt na zelo neposreden način pripomore k izboljševanju prehranskih navad naše mladine. Seveda pa vse skupaj učinkuje le, če krožnike pripravijo tapravi kuharji in Šturski gurmani to zagotovo so, če sklepamo po številnih pohvalah in hitro izpraznjenih loncih.

V letošnjem šolskem letu si je ekipa Šturskih gurmanov z izvirnim in kvalitetnim pripravljanjem degustacijskih kosil za svoje sovrstnike pridobila vstopnico na regijsko tekmovanje, ki bo 7. aprila v Kobaridu. Zaradi svojih uspehov iz prejšnjih let pa so nas povabili tudi v Washington, ZDA, kamor se odpravljamo v prvi polovici maja, da s svojimi stvaritvami prepričamo tudi ameriške učence.

Mentorica Šturskih gurmanov

Petra Ušaj




0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Ajdovščina!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


Časopis Latnik
Številka: 199
Izšla: 29.06.2018
Poglej Pdf

Bodite prvi pri oddaji mnenja.