Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Hrana združuje in povezuje

Šturski gurmani že šesto leto v okviru vseslovenskega projekta »Kuhna pa to« iščemo lokalno značilne jedi svojih prednikov, ki jih v kuhinji nadgradimo in posodobimo, da potem poskušamo prepričati celo brbončice največjih kritikov – svojih sovrstnikov.
V ponedeljek, 6. marca 2017, smo na OŠ Šturje Ajdovščina pripravljali zdravo kosilo, navdahnjeno s sestavinami poslavljajoče se zime in prve pomladi Vipavske doline. Ker dobra hrana diši zelo daleč, smo z njo v goste privabili tudi vladno delegacijo Republike Slovenije na čelu z ministrico za izobraževanje, znanost in šport, gospo Majo Makovec Brenčič. Skupina Šturskih gurmanov je ta dan pred in ob pomoči vladne delegacijeza svoje sovrstnike pripravila naslednji meni:

Dobrodošlica: lešnikovi piškoti brez sladkorja, zraven postreženo figovo kofje (nadomestek kave, skuhan iz prej posušenih in praženih fig) z domačim mlekom. Tak napitek so včasih pili naše none in nonoti, ko ni bilo denarja za pravo kavo. Recepturo zanjo so nam zaupale ženske iz društva gospodinj s planine.

Glavna jed: kruhov cmok z regratom, postrežen na kremi iz fižola, zelene in pancete.

Sladica: tenstana jabolka (jabolčna čežana) v pečenih blekih (testenih mošnjičkih)  ter hrenov sladoled (iz bele polente) s praženimi orehi.

Visoki gosti so bili nad pripravo in postrežbo navdušeni. Še bolj so bili zadovoljni z videnim učinkom kuhanja na učence, saj so le-ti z užitkom pokušali inovacije svojih kuharskih sovrstnikov, čeprav so bile uporabljene sestavine, ki so same po sebi zelo nepriljubljene pri mladostnikih. Tako zasnovan projekt na zelo neposreden način pripomore k izboljševanju prehranskih navad naše mladine. Seveda pa vse skupaj učinkuje le, če krožnike pripravijo tapravi kuharji in Šturski gurmani to zagotovo so, če sklepamo po številnih pohvalah in hitro izpraznjenih loncih.

V letošnjem šolskem letu si je ekipa Šturskih gurmanov z izvirnim in kvalitetnim pripravljanjem degustacijskih kosil za svoje sovrstnike pridobila vstopnico na regijsko tekmovanje, ki bo 7. aprila v Kobaridu. Zaradi svojih uspehov iz prejšnjih let pa so nas povabili tudi v Washington, ZDA, kamor se odpravljamo v prvi polovici maja, da s svojimi stvaritvami prepričamo tudi ameriške učence.

Mentorica Šturskih gurmanov

Petra Ušaj

Oglejte si tudi