Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
24°C
13°C
JUTRI
25°C
14°C
Oceni objavo

Odkrivanje tradicionalne hrane, kulture in zgodovine na Hrvaškem

V okviru Erasmus+ projekta EcoStep in Europe se je dvanajst učencev OŠ Danila Lokarja ter mentorici Izidora Černigoj in Emelina Vidrih v nedeljo, 20. oktobra, podalo na Hrvaško, natančneje v mesto Bisag, kjer so jih na tretji izmenjavi v projektu pričakovali vrstniki Osnovne šole Bisag. Med izmenjavo so bivali v Hostlu Stara Vaga v Varaždinu, le nekaj kilometrov stran do Bisaga.

Na šoli gostiteljici so jih ob sprejemu pričakali s presenečenjem. Približno kilometer pred šolo jih je pričakala grofica Luiza, ki jim je predstavila začetek poučevanja v Varaždinskem okraju. Gostitelji so jih nato zadnji del poti prepeljali s kočijami. Vsi so bili veseli in prijetno presenečeni, saj tega res niso pričakovali. V šoli so jim pripravili sprejem, nekaj besed je poleg ravnateljice spregovoril tudi župan Varaždina in načelnik občine Breznica. 

Po prijetnem sprejemu so si ogledali šolo in prisostvovali pouku. Sami so imeli že prvo predstavitev - predstaviti so morali Slovenijo in nekaj njenih turističnih biserov. Tristan, Nuša, Eneja, Val, Lejla in Saša so se odlično odrezali in zato bili nagrajeni z aplavzom vseh slušateljev. Sledilo je kosilo in delavnice, na katerih so pripravljali tradicionalni namaz, bučno juho, štruklje in smutije. Po delavnicah so si ogledali še vrtec Čebelica in Hišo magične trave, kjer so imeli možnost nakupa bio kozmetike, pridelane iz melise in mete. Zvečer so se vsi veseli vrnili v hostel ter Eleni, ki je ravno ta dan praznovala rojstni dan, pripravili manjšo zabavo presenečenja. Dan je bil res čudovit.

Drugi delovni dan so gostitelji udeležencem popestrili z obiskom glavnega mesta Hrvaške – Zagreba. Vožnja tja je trajala uro in pol. Tam jih je pričakal vodič in jim razkazal staro mestno jedro. Ogledali so si katedralo, glavni trg in centralno tržnico. Sprehodili so se mimo hrvaškega parlamenta in poslopja vlade. Točno opoldne jih je presenetil strel iz topa s stolpa Lotrščak. Obiskali so še Muzej iluzij, kjer so jih očarale različne optične prevare. Nekateri učenci so bili mnenja, da je ljubljanska Hiša iluzij boljša in večja. Ker so postali lačni, so si privoščili odlično kosilo v restavraciji Medvedgrad. 

Tretjega dne je štirinajst udeležencev čakala vodička pred hotelom Varaždin in jih  popeljala na ogled po mestu. Pripovedovala jim je o bogati zgodovini mesta, saj je bil Varaždin nekoč glavno mesto Hrvaške, že v času Rimljanov pa so mimo njega vodile poti na vzhod. V pisnih virih ga prvič omenjajo leta 1181. Leta 1776 je takrat glavno mesto pogorelo, status glavnega mesta je pridobil Zagreb. Ogled mesta se je zaključil v trdnjavi Stari grad. Popoldan se je nadaljeval na gradu Trakošćan, do katerega so se odpeljali z avtobusom. Tam so si ogledali poslopje gradu s stalno razstavo starega pohištva, se podkrepili z vročo čokolado ali s čajem in s pomočjo zemljevida iskali določene točke v okolici gradu, kjer so morali ustvariti najboljši selfi. Ekipa Slovenije je morala poiskati točko tik ob jezeru. Ob fotografiranju so se zelo zabavali. 

Četrti delavni dan je bil namenjen delu in izobraževanju na šoli gostiteljici. Tam so udeleženci prisluhnili predavanju profesorice živilske tehnologije na varaždinski srednji šoli Lidiji Vrbanić, ki jim je spregovorila o pomenu zdrave in pravilne prehrane. Nato so potekale predstavitve tradicionalnih jedi vseh držav udeleženk. Tradicionalno hrano slovenskih pokrajin so predstavili Aljaž, Patricija, Zoja V., Zoja F., Špela in Elena. Tudi oni so bili nagrajeni z aplavzom. Sledila je podelitev certifikatov vsem udeležencev izmenjave. Ravnateljica osnovne šole  Bisag je  naše učence in njihovi mentorici pohvalila, jim zaželela prijeten zaključek druženja ter srečno vrnitev domov. Prehrambeno podjetje Vindija je predstavilo svoje izdelke, učenci pa so se preverili v kvizu o zdravi prehrani. Kosilo so pojedli na šoli in se odpravili v Novi Marof na ogled šolske predstave Ljubezen nima meja. V njej so zaigrali nekdanji in sedanji učenci OŠ Bisag. Popoldan so preživeli v Varaždinu. Dan se je zaključili z druženjem ob večerji in karaokah v hotelu Varaždin.

Čas tretje izmenjave v Bisagu in Varaždinu je hitro minil. 25. novembra so se učenci in učitelji po zajtrku usedli na avtobus in se odpeljali proti domu. Ustavili so se še na Trojanah, kjer so kupili krofe in se okrepčali pred nadaljevanjem vožnje. Ob varni vrnitvi domov so jih že nestrpno pričakovali domači. 

 

Učenci in mentorici se zahvaljujeta vsem, ki so pomagali pri pripravah na izmenjavo in vsem, ki so izmenjavo omogočili.

 

Izidora Černigoj

Oglejte si tudi