Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Malčki spoznavali poslanstvo lovca

Učilnica Narava je vedno tako neposredna, da uspeh njenega učenja nikoli ne izostane. Otrok srka informacije z vsemi čutili in se hkrati giba na svežem zraku. Če pa vse to počne v družbi tistih, ki jih ima najrajši, si dogodek zapomni za vedno.
Tako izkušnjo so dobili otroci moje skupine v sončnem junijskem dopoldnevu. Naš oddelek vrtca, ki deluje v sklopu Osnovne šole Otlica, že vrsto let sodeluje z Lovsko družino Kozje stena. Vsako leto nam lovci pripravijo zanimiv dan v naravi. Pridružijo se nam starši in stari starši, tako da je naše druženje pravi medgeneracijski dogodek. Tudi letos je bilo tako.

Gospodar Lovske družine Kozje stena, Jožko Vidmar, nam je v lovskem domu najprej predstavil poslanstvo lovca. Lovec je vse bolj prepoznaven kot skrbnik in občudovalec živali. Mnogo lovcev se na lov odpravi s kamero ali fotoaparatom. Seveda je zaradi ravnovesja v naravi potreben tudi odstrel živali. Seznanil nas je z delovanjem Lovske družine Kozje stena, ki zavzeto deluje že 72 let. Otrokom je bila najbolj zanimiva nagačena divjad in pogled skozi puškino cev.

Sledil je pohod na Sortež (1235 m). Pot na vrh je bila strma, a otrokom ni delala težav. Med potjo smo poslušali oglašanje živali in opazovali sledi. Teh je bilo največ okrog mlakuže, kjer se divjad napaja v toplih poletnih dneh. S Sorteža se odpira čudovit pogled na Vipavsko dolino s Čavnom na eni in Nanosom na drugi strani. Seže pa še dlje, vse tja do morja. Pogumni otroci so se povzpeli na lovsko prežo. Lovec Jožko pa jim je doživeto opisal noč v preži. V nočnih pohodih se na krmišču velikokrat ustavi medvedja družina. Otroci niso bili prestrašeni, nasprotno, bili so navdušeni …

Posladkali smo se še z dišečimi gozdnimi jagodami in si obljubili, da se drugo leto spet srečamo. Lovcema Jožku Vidmarju in Dragu Čibeju se zahvaljujemo za lep, nepozaben dan.


Vzgojiteljica Ivica Vidmar s skupino cicibančkov

Oglejte si tudi