Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Gledališka predstava Mojca Pokrajculja

Dramska predstava o Mojci Pokrajculji, ki ima dobro srce in pomaga vsem živalim, ki v viharni noči iščejo zatočišče, je nastala po ljudski pravljici o Mojci Pokrajculji. Po dramaturški predlogi Bine Štampe Žmavc jo je režirala Irma Krečič Slejko, odigrali pa so jo učenci od 5. do 9. razreda v sklopu interesne dejavnosti 'gledališka igra'.

Kljub Mojčini (Ana Verč) dobroti in prijaznim, hvaležnim živalim: medvedu (Aljaž Brecelj), volku (Andrej Brataševec), zajčku (Martina Brataševec), srnjaku (Miha Kočevar), se med njih prikrade zvitost lisice (Ema Kočevar). Ta s svojo pretkanostjo, lažmi in krajo poskrbi, da celo zgodbo drži ostale živali v napetosti. V igri je tudi veliko pesmi (Matija Maiti in Mariša Novinc) in luči, zato je za uprizoritev zelo pomembno sodelovanje naše tehnične ekipe (Kristjan Brataševec, Samo Vetrih, Rok Bratina in Anej Remec) ter seveda šepetalke (Ana Rustja) in podobe sonca (Lea Vodopivec). Za oblikovanje celotne predstave pa je bilo potrebno sodelovanje tudi naših hišnikov, likovnikov, tehnikov, glasbenikov.

Tako kot pri filmu, ki ga na naši šoli zelo spodbujamo, pri glasbi, likovni umetnosti, plesu in drugih oblikah umetnosti, je tudi pri gledališki igri cilj, da se gledalci, otroci in mladi preko magije in pravljičnosti zgodbe skozi umetnino srečujejo s svojim notranjim svetom in ga lažje reflektirajo ter spajajo z zunanjim. Za to doživetje pa je potrebna priprava publike, še bolj pa pogovor po umetniškem dogodku, kjer ni nobeno razmišljanje ali vtis napačen. In prav to je prednost učenja z umetnostjo, da lahko prosto spregovorimo, igramo, rišemo, pojemo, gledamo, doživljamo.
Do sedaj smo odigrali tri igre: 7.1. smo odigrali prvi prizor v sklopu prireditve 'Življenje je lepo', 30.3. je bila premiera in prva ponovitev celotne predstave za vse učence in učitelje naše šole, 6.4. pa smo igro odigrali še v organizaciji Srečanja otroških gledaliških skupin Slovenije v Ajdovščini.

Vtisi po predstavi:

"Zelo lepa je bila predstava. Najlepši del je bil, ko so ležali na sončni travi. Meni je bila najlepša žival jelen."

Ana Lapanja, 2. r. Skrilje

 

"Manjkali so zobje od drakule za zobe od volka in sonce in oblaki. Jaz bi, da zajec skoči na mizo in da bi bila lisica še bolj zvita. Všeč mi je bilo takrat, ko so divjali. In pa, da bi imela Mojca lepši klobuk."

Žan Cotič, 2.r. Vipavski Križ

 

"Mi je bilo malo čudno, ker je imel jelen plašč. Živali niso oblečene. Zgodba pa mi je bila zelo všeč."

Gregor, 2. r. Vrtovin

"Všeč mi je bilo, ker je Mojca vse živali sprejela v hiško …"

"Všeč mi je bila pesem Mojce Pokrajculje …"

"Všeč mi je bilo, ko je lisica namazala zajčka z medom okrog gobčka."
1. r. Črniče

 

"Predstava je bila zelo dobro odigrana, ampak jaz mislim, da bi morali gledati predstave, ki so zrelejše, da bi se kaj naučili, ne da nam potem učitelji pravijo, da smo otročji. To je posledica takih predstav. Hvala za razumevanje. "
Tian Furlan, 9. r


Irma Krečič Slejko

Osnovna šola Dobravlje

Oglejte si tudi