Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Pomladni koncert Večernice in Lipe

S pesmijo 'Hej, danes vsem od kraja' so dobrodošlico zapele pevke ŽePZ Večernica na pomladnem koncertu, 16. februarja, v dvorani Ljudske univerze v Ajdovščini.

Pavčkovi verzi o majhni pesmi, ki je šla po ozki stezici in se izgubila v polju zelenem,  so uvedli v  vzdušje koncerta, v pesmi, ki so dišale po cvetju, pomladi, domu in ljubezni.

Pravijo, da ena lastovka ne naredi pomladi; ena zapeta pesem tudi ne pomeni vsega kulturnega utripa; prebuja pa dobro razpoloženje, spodbuja svetle upe in riše nasmeške na lica. In to so nam podarile pevke z občuteno zapetimi domoljubnimi pesmimi. Navdušile so nas z avtorskimi deli zborovodje        Mirana Rustje, ki je predan sozvočju glasbe in lepe besede.  Že vrsto let prizadevno vodi in spodbuja pevke, da sodelujejo na številnih prireditvah in proslavah doma in po svetu. Z ubranim petjem  prispevajo k razpoznavnosti naših krajev in našega kulturnega izročila. 

Ker je pomlad  čas  za toplino, rože, delo, je čas  za navdihujoče praznike: za kulturni dan, uvoženo valentinovo - saj smo ga kar sprejeli -  naše gregorjevo, so pevke v goste povabile pevce moškega pevskega zbora Lipa iz Ravnice. Možje in mladeniči prepevajo skupaj že dvaindvajset let. Redno nastopajo  na reviji Primorska poje in na Reviji pevskih zborov Goriške v Desklah.  V letu 2013  je vodenje zbora prevzel dirigent Andrej Filipič. Je dobro glasbeno izobražen zborovodja, ki je izkušnje pridobival pri več zborih in skupinah. Pevce druži velika ljubezen do petja. Zbor goji  slovensko narodno in umetno petje. Njihovi glasovi so ponesli dobro voljo med poslušalce v dvorani in navdušeno smo z glasnim aplavzom dosegli, da so odlično zapeli še dodatno pesem –  Žabe.

Ta večer smo še nadaljevali z druženjem, šalami in petjem v dvorani Ljudske univerze in vesela pesem se je čez svet prelila, odtajale so se zimske zmrzali … in so ljudje, začudeni, obstali, doživeli lep večer in občutili, da čudovit je ta svet.

Alenka B. Nusdorfer - DU Ajdovščina

 

Oglejte si tudi