Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

DANES
9°C
-3°C
JUTRI
8°C
-3°C
3221

Umetniki za karitas 2016

22. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas bo potekala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino od 15. do 19. avgusta pod naslovom: »Pogum vse ljudstvo v deželi, govori Gospod« (Ag 2,4). Izkupiček nastalih del bo namenjen ljudem v stiski. Izbrani udeleženci: Zdravko Dolinšek (Radenci), Evgenija Jarc (Ljubljana), Andrej Kosič (Gorica), Jurij Kravcov (Ljubljana), Petar Lazarevič (Ljubljana), Miloš Marc (Vipava), Jasna Merku (Trst), Alina Asberga Nabergoj (Vipava), Patricija Simonič (Maribor) in častni gost Zmago Modic (Ljubljana).

Izbranim udeležencem se bodo za dan ali dva pridružili tudi strokovni sodelavci in udeleženci lanske kolonije. V sredo, 17. avgusta bo zvečer v sodelovanju z Radiem Ognjišče Pogovor o umetnosti in dobrodelnosti, v katerem bodo udeleženci kolonije predstavili svoj pogled na mesto likovne umetnosti v današnji družbi. Pogovor je odprt za javnost. 18.8. bo na Sinjem vrhu »Dan odprtih vrat« in ta dan so povabljeni tudi drugi umetniki, ki bi želeli za namen kolonije darovati svoje likovno delo. Ob 18. uri bo ta dan sklep kolonije s kulturnim programom in predstavitvijo nastalih likovnih del.

Pogled nazaj: prva likovna kolonije Umetniki za karitas je potekala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Vseskozi je njen namen plemenitenje družbe in posameznikov z umetnostjo sedanjega časa, istočasno pa opozarjanje na stiske ljudi, za katere sodelavci Karitas v danem letu smatramo, da najbolj kličejo po pomoči. Kolonija in potujoče razstave so v teh letih prerasle v pravo gibanje lepega in dobrega, kar povedo že podatki: v vseh 21. kolonijah je sodelovalo 1.480 avtorjev iz domače in tuje likovne scene, nastalo je 2.293 likovnih del, od katerih jih več kot 2000 že našlo svoje posvojitelje. V tem času je bilo 246 razstav po Sloveniji, vsako leto so tudi v Trstu in Gorici, poleg tega pa so bile odmevne razstave tudi v Sarajevu, na Dunaju, v Rimu in dvakrat v Bruslju. Vsako razstavo spremlja tudi kulturni program z nastopom glasbenih umetnikov.

Jožica Ličen


Kontakt: Jožica Ličen, namestnica ravnatelja pri Škofijski karitas Koper in voditeljica projekta Umetniki za karitas

gsm 041 429 713, e-pošta: jozica.licen@rkc.si

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!