Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
12°C
JUTRI
25°C
8°C
Oceni objavo

Fotografska razstava Cirila Velkovrha

Glej, kako lep je ta naš svet! Samo ozreti se je treba, prepoznati lepoto in jo občudovati. A ob tem se mnogi vprašamo: Kaj pa tisti, ki je nimajo možnosti videti, potovati po Sloveniji in si vtisniti v spomin naravnih znamenitosti, rastlin, cerkva in drugih zgradb?

Še dobro, da je zanje včasih poklican nekdo, ki ve, kako jim lepoto približati. Med njimi je Ciril Velkovrh, ki je v četrtek, 3. oktobra, lepoto sveta, ujeto v fotografije, prenesel stanovalcem Centra starejših Pristan. Ciril je človek mnogih talentov: matematik, bibliotekar, publicist in planinec. Ko je zaključil poklicno pot, se je posvetil fotografiranju in tako mnoge lepote Slovenije ovekovečil v obliki razglednic ali uokvirjenih fotografij. »Vedno sem rad zahajal v hribe, ko pa sem se po jubilejnem, 25-letnem urejanju Matematične knjižnice Univerze v Ljubljani upokojil, sem odšel v hribe s fotoaparatom in iskal tolažbo za ta dogodek.«

Na razstavi v avli Pristana je Ciril predstavil fotografije 15-ih cerkva, posvečenih slovanskima apostoloma Cirilu in Metodu. O njiju, ki sta besedo navadnim ljudem prevedla v razumljiv jezik, je na otvoritvi razstave spregovoril Andrej Vovk, župnik iz Budanj in profesor zgodovine na Škofijski gimnaziji Vipava. Program na otvoritvi je povezovala Danila Brišar Šemrl, ki je ubesedila pristne življenjske izkušnje in jih prepletla z zanimivimi podatki  o fotografijah in umetniku. Dogodek je z glasbeno točko obogatila Tajda Praček. Otvoritev je na stanovalcih pustila poseben pečat, razstave v avli Centra starejših Pristan pa bodo obiskovalcem na voljo še nekaj dni.

 Mateja Hlača

Oglejte si tudi