Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Ajdovci in Vipavci v Bileći

V Bileći na jugu Hercegovine je kar petdeset let delovala šola za usposabljanje rezervnih častnikov 'pešadije'. V vseh teh letih se je zvrstilo kar 108 generacij kadetov (pitomcev).

Mnogi slovenski častniki, ki so se izšolali v Bileći, so imeli ključne vloge tudi v osamosvojitveni vojni leta 1991. V duhu obujanja spomina na tista leta se v Sloveniji ustanavlja društvo Bilečancev, ki naj bi delovalo v okviru Zveze slovenskih častnikov. V začetku julija je bilo v Bileći srečanje kadetov vseh generacij. Udeležba iz Slovenije je bila kar velika in je štela 120 članov. Iz zgornje Vipavske doline se je  srečanja udeležilo sedem nekdanjih kadetov. Slovenski izlet v Bilećo je vseboval še obisk bosanskih piramid v Visokem, pa ogled do sedaj prikritega bunkerja za nekdanje jugoslovansko vodstvo v Konjicu. Bunker preseneča, saj je skoraj tristo metrov pod zemljo urejenih 8.000 m2 prostorov.

Sledil je obisk Sarajeva, s postankom na poznani Baščaršiji in obisk NATO - EUFOR vojaške  baze v Butmirju. Naslednji dan smo se zadrževali v sami vojašnici v Bileći, ki je danes praktično prazna. Na srečanje je prišlo skoraj štiristo kadetov iz vseh generacij. Mnogi so našli prijatelje, s katerimi se niso srečali vse od zaključka usposabljanja, to je trideset, štirideset in še več let. Srečanje je potekalo zelo pristno, brez političnih vsebin, z namenom obujanja spominov na takratno šolanje. V vojašnici smo poskusili tudi tako poznan vojaški pasulj. Ob večerji je bila organizirana tudi humanitarna akcija za potrebe invalidne mladine.  Naslednji dan smo si še ogledali poligone, kjer smo imeli vaje za časa šolanja in obiskali še znani spomenik bitki na Sutjeski na Tjentištu. 

Pot domov je peljala še skozi Mostar, mimo Plitvic s postankom v Veliki  Kladuši. Odločitev med izletniki je bila, da gremo še. Organizatorji načrtujejo srečanje tudi prihodnje leto, ki naj bi bilo 21. junija. Če želi kdo od kadetov iz Bileće še kaj več informacij, naj se javi na telefon 041 900 087 ali e-mail:  jozko.clekovic@siol.net.

Tekst in foto J. Člekovič

 

Oglejte si tudi