Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
NED.
22°C
8°C
Oceni objavo

Zbiralci v Ajdovščini na sejmu in razstavi

V soboto, 10. novembra 2012, sta bili pred dvorano prve slovenske vlade kar dve tržnici – sejma. Poleg kmečke tržnice, ki postaja v zadnjem času že stalnica na naših trgih, je bil tudi sejem zbiralcev, ki privabi obiskovalce dvakrat letno in sicer konec aprila ter začetek novembra.
Društvo zbiralcev Ajdovščina – Nova Gorica

organizira poleg mesečne bolšje tržnice tudi specializiran sejem, ki je namenjen bolj zahtevnim zbiralcem, tako filatelistom, kot numizmatikom in kartofilom. Na letošnjem sejmu sicer številčno ni bilo prisotnih veliko trgovcev, je bila pa ponudba prisotnih res bogata.

 

Obiskovalci, ki so bili predvsem iz društev, so imeli kaj izbirati. Največ je bilo kovancev in sicer od starih valut do evrov. Še vedno je najbolj popularna filatelija. Predstavniki društva Novo Mesto so ponudili celotno paleto slovenskih znamk in ovitkov prvega dne. Domači razstavljavci, ki so prisotni tudi na ostalih bližnjih sejmih, pa so imeli tudi stare knjige, razglednice in pester program iz starinarnice.

 

Člani društva zbiralcev vabijo obiskovalce tudi na stalno razstavo, ki je v avli Nove KBM banke. Tam so po navadi razstavljeni drobci iz obsežnih zbirk svojih članov. Te razstave se menjajo na nekaj tednov. Trenutno so na razstavi listine iz okolice Ajdovščine, ki so stare do 150 let. Zanimive so pisave uradnih pisarjev z žigi tedanjih oblasti ter način pisanja. Člani želijo, da se jim pridružijo tudi novi člani, da dopolnijo svoje zbirke ali pa jih dajo na ogled v zavarovane vitrine.

 

Aleš Brecelj

Oglejte si tudi