Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Za nami je bogat in aktiven teden otroka pred nami pa slavnost ob 60-letnici MDPM Ajdovščina

Letošnji Teden otroka na temo Kako je biti otrok v današnji družbi je uradno potekal od 7. do 12. oktobra 2013, zaradi različnih idej in bogatega programa sodelavcev društva pa smo na MDPM Ajdovščina z aktivnostmi v ta namen začeli že prej in zaključili pozneje.
V torek, 1. oktobra, je naša finska prostovoljka Heli Hongistoobiskala Osnovno šolo Col, na kateri je potekal 'Finski dan'. Celoten dan je bil namreč posvečen Finski, njenim zanimivostim in značilnostim, naravnim in geografskim lepotam, jeziku in še bi se kaj našlo. Ravno jeziku se je posvetila tudi naša Heli in za učence pripravila malo učno uro finskega jezika. Kot so povedali učitelji in otroci, so bili nad finščino in Heli zelo navdušeni, saj so se v Helininem materinem jeziku pogovarjali še dolgo dolgo časa po tem, ko so s kulturnim dnem zaključili.

Velik dogodek na Osnovni šoli Col je bila tudi otroška predstava – Silno vljudna predstava – z igralko in glasbenico Andrejo Zupančič, ki smo jo sodelavke MDPM Ajdovščina povabile na Col v četrtek, 3. oktobra. Otroke je s svojo prisrčnostjo in igrivostjo zelo razveselila in motivirala, da so tudi sami vstopili v predstavo in z njo sodelovali pri nastajanju resnično enkratne animacije.

V Tednu otroka so se odvile tudi druge delavnice. Ena izmed teh je bila ustvarjalna delavnica Življenjska šola, s katero sva sodelavki MDPM – Sara in Heli – obiskali podružnični osnovni šoli v Podnanosu in Gočah ter osnovno šolo Danila Lokarja v Ajdovščini. Otroci so na delavnici izdelovali igrico, ki je prikazovala njihovo pot od 'domačega ognjišča' do šole, kina, prijateljev, torej, do vsega tistega, kar je otrokom ljubo ali kakorkoli povezano z njihovim življenjem in bivanjem. Otroci so bili zelo kreativni in polni idej, zato so nastale slikovite igre z mnogimi preprekami, pa tudi čudovitimi priložnostmi.

Z ustvarjalno delavnico Drevo strahov in rešitev sva s Heli obiskali tudi podružnično šolo v Budanjah. Učenci so v štirih skupinah naslikali drevo, nanj prilepili drevesne liste, na katere so zapisali svoje strahove, na sadeže, ki so jih dodali poleg listov, pa rešitve, s katerimi bodo odpravili svoje bojazni. Otroci so bili v miselno-ustvarjalni delavnici primorani, da so razmišljali o svojih problemih, ki so tudi v današnji družbi izredno pogosti.

Prostovoljka MDPM Ajdovščina Taša Turk je z ustvarjalno delavnico Prijateljstvo obiskala podružnične šole v Podkraju, Vipavskem Križu in Vrhpolju ter Osnovno šolo Šturje. Učenci so izdelovali skupino ljudi – prijateljev – druščino, ki »živi«, »diha«, »deluje« in »se ima lepo« v okolju, ki so si ga otroci sami zamislili. Videli smo, da njihova domišljija ne pozna meja. Druščino so postavili tako v vesolje kot tudi na smetišče ...

S Pisano ustvarjalno delavnico je prostovoljka društva Marta Trebižan obiskala podružnično šolo v Vrtovinu in Osnovno šolo Draga Bajca v Vipavi. Tukaj so izpod rok učencev nastale prekrasne umetnine iz furnirja ter rože iz nogavic. Ustvarjalnosti in ročnih spretnosti našim/vašim otrokom prav zares ne manjka.

V letošnjem Tednu otroka je dobila svoje mesto tudi glasbena delavnica Tolkala sveta, ki jo je vodil član društva Hiša Sadeži družbe Vipava – Dejan Stemberger. S svojo delavnico je obogatil naš program ter obiskal osnovni šoli na Otlici in v Dobravljah ter podružnično osnovno šolo v Črničah. Učencem je predstavil svoja tolkala, povedal od kje prihajajo, pokazal njihove značilnosti in jim na koncu nanje tudi zaigral. Tisti otroci, ki so želeli preizkusiti 'čarobni' zvok Dejanovih tolkal, so to lahko storili, zato lahko brez zadržkov rečemo, da jim je bilo tudi na tej delavnici lepo.

V četrtek, 10. oktobra, smo sodelavke MDPM Ajdovščina organizirale Ekstempore – Kako je biti otrok v današnji družbi v Piranu, natančneje v Pacugu. Ekstempora so se udeležili likovno nadarjeni osnovnošolci iz ajdovske in vipavske občine, trije dijaki iz Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina in njihovi mentorji. Učenci in dijaki so se osredotočili na temo letošnjega ekstempora in nastale so zanimive risbe, slike, lepljenke ... V Trgovskem centru Mercator Ajdovščina smo s strokovno pomočjo priznane ajdovske likovnice Silve Copič postavili razstavo omenjenih likovnih del, ki je bila na ogled od 14. do 28. oktobra.

V času Tedna otroka pa smo si lahko ogledali še eno likovno razstavo, in sicer razstavo risb naše finske prostovoljke Heli Hongisto z naslovom Nature in pieces oziroma Narava v koščkih. Slavnostno odprtje je bilo v Hiši Mladih v Ajdovščini v petek, 11. oktobra, sama razstava pa je bila na ogled do 25. oktobra. Heli je s svojimi izvrstnimi risbami popestrila stene hodnikov Hiše Mladih in tako, kot je sama rekla, po dolgem času ponovno prebudila in uporabila svoj umetniški talent.

Ob tej priložnosti naj vas, dragi bralci in bralke, povabimo še na prireditev ob 60-letnici delovanja MDPM Ajdovščina v dobrobit otrok in mladine, ki bo v nedeljo, 10. novembra 2013, ob 17.00, v Dvorani Prve slovenske vlade v Ajdovščini.

Še enkrat prisrčno vabljeni vsi mladi in mladi po srcu!

 

 

Sara Šorc, MDPM Ajdovščina

 

Oglejte si tudi