Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Veteranski pohod iz Nanosa na Triglav

Leto je naokoli in tako smo se veterani vojne za Slovenijo območnih združenj OZVVS Ajdovščina/Vipava, ter pridruženi člani za vrednote OZ NOB Ajdovščina/Vipava, ponovno odpravili na dolgo pot proti Triglavu. Pohod smo izvedli med 9. in 14. julijem, pod geslom: 'Po poteh spomina in opomina obeh vojn med 1941-1945, ter 1991!'. Cilj in vrednota pohoda sta srečanje vseh pohodnikov veteranskih območnih organizacij iz različnih krajev Slovenije na vrhu Triglava in udeležba proslave na Kredarici v petek dne 13. julija ob 13. uri. Zaključek in vrhunec zadnjega dejanja je bil v soboto 14. julija ob 13. uri, z osrednjo proslavo na Rudnem Polju na Pokljuki.
Med pohodom nas je nagovorilo in pozdravilo, kar nekaj prijateljev in podpornikov (tov. Božo Novak - predsednik OZZV NOB, g. Ljubo Vidrih - predsednik OZZVS, Marjan Poljšak - nekdanji župan občine Ajdovščina, Emil Velikonja - polkovnik SV, Alojz Štejner - general SV (v pokoju) in predsednik ZSČ, tov. Ivan Marc - nekdanji predsednik OZVVS Ajdovščina/Vipava, Jožef Člekovič - podpredsednik OZVVS Ajdovščina/Vipava, in g. Cvetko Ušaj - predsednik planinskega društva Ajdovščina).

Pohoda se je udeležilo in uspešno zaključilo vseh 13 pohodnikov veteranov. Od tega devet veteranov OZVVS Ajdovščina / Vipava in štirje pridruženi člani za vrednote NOB OZ Ajdovščina / Vipava. Med pohodniki pa sta bila tudi Anton Kreševec iz Kamenj, ki šteje že osemdeset pomladi in Martina Vodopivec iz Žapuž, ki je hči partizana iz prav tiste patrulje Gradnikove brigade, ki je osvojila vrh in izobesila slovensko zastavo na vrhu Triglava.

Pohod smo pričeli s skupnim startom izpred Vojkove koče na Nanosu in po južnem robu Nanoške planote hodili do Gradišča, Vipave in Žapuž, kjer smo imeli večji postanek. Po dobrem kosilu z domačimi dobrotami smo nadaljevali v zaselek Grivče, Izvir Hublja, ter se v Gorenjah povzpeli pod goro po stari »Reslerjevi« cesti. Prvi dan se je zaključil v Iztokovi koči pod Golaki, kjer sta nas prisrčno sprejela oskrbnika Magda in Boris. Zgodaj zjutraj smo štartali proti Tolminu. Od Tolminskih korit pa vse do koče na 'Vrtičih' nam vsako leto priskočijo na pomoč lovci iz LD Tolmin. Slednji so nam tudi letos s terenskimi vozili prepeljejo nahrbtnike vse do lovske koče, kamor naše spremljevalno vozilo ne zmore.

Tretji dan smo najstrmejši del pohoda v visokogorje začeli z dežjem. Po poraščeni skalni polici smo prispeli do sedla Prehodci. Od tu smo prešli po planinski poti do ostankov nekdanjih italijanskih utrdb, ter nadaljevali na Bogatinsko sedlo do koče na Komni. Kljub deževju in premočenosti je bil dan za nas poseben, saj smo se na tej točki srečali s prijatelji pohodniki iz ostalih koncev Slovenije. Skupaj smo prehodili pot po dolini Triglavskih jezer, čez mukotrpne Hribarice in vse tja do koče na Doliču.

Peti dan nas je čakal vzpon na vrh Triglava. Za nami je bilo že več kot 140 kilometrov, zato so postali koraki naporni. Pred meliščem in vstopom v steno smo se navezali, pregledali vozle, zaščitili glave s čeladami in pogumno zagrizli v prve kline. Po dobri uri plezanja smo skupaj dosegli vrh naše domovine.

Po veselju in ovekovečenju pristopa je sledil spust na Kredarico, kjer se je ob 16. uri začela proslava in nato druženje z ostalimi pohodniki pozno v noč.

Zadnji dan smo še pred sončnim vzhodom utrujeni odšli na Rudno Polje pri Pokljuki. Vse več obiskovalcev je z avtobusi in avtomobili prihajalo na osrednjo prireditev. Slednja se je v prelepem vremenu pričela z mimohodom vseh pohodnikov posebej, praporščakov veteranskih, borčevskih in domoljubnih organizacij. Slavnostni govornik je bil g. Ladislav Lipič. Proslavo je tik pred koncem prekinil dež. Tako smo se utrujeni a veseli, da nam je ponovno uspelo, predčasno odpravili na avtobus in se odpeljali proti domu. Pozno popoldan smo se pohodniki na izhodiščni točki razšli, z mislijo in ponovnim snidenjem v prihodnjem letu 2019.

Zahvaljujemo se vsem podpornikom ki so nam kakorkoli pomagali pri izvedbi tega pohoda in našim gostom, ki so nas obiskali, nam nudili hrano na naši dolgi poti in nam vlili dodaten kanček poguma da cilj dosežemo. HVALA.

 

Valter Likar; vodja pohoda

Oglejte si tudi