Logo MojaObčina.si

Ajdovščina

JUTRI
30°C
18°C
SRE.
30°C
17°C
Deli
9726

Umetniki za karitas

V petek, 17. novembra sta si na dvorcu Zemono pri Vipavi podala roko lepo in dobro. Že tradicionalno, 23 let zapored, je pred Tednom karitas Svečana akademija Škofijske karitas Koper in odprtje razstave likovnih del, ki v avgustu nastanejo na Sinjem vrhu nad Ajdovščino.
Na ogled je bilo postavljenih 134 likovnih del od 87 avtorjev. Pripravljen je katalog z naslovom »Ljubezen je…«, kjer je predstavljenih 10 udeležencev iz domovine in tujine: Marko Andlovic, Andrejka Čufer, Anuschka Dupalo Loss, Leander Fužir, Branko Jazbar, Janez Ovsec, Ahmet Özel, Jošt Snoj, Igor Zimic in Edo Zupan ter dela strokovnih sodelavcev in obširen seznam kar 68 darovalcev ob dnevu odprtih vrat.
Skozi vezni tekst je Jure Sešek predstavil vsebino celotnega dogodka. Zbrane je nagovoril vipavski župan mag. Ivan Princes, ki je poudaril problematiko brezposelnih tudi z vidika, da ima marsikdo raje socialno pomoč kot delo, ki edino človeku vrača dostojanstvo. Umetnike za karitas sta predstavili Jožica Ličen, ki je povedala, da je v vseh 23 katalogih zapisanih 1.662 imen avtorjev, ki so sodelovali v tem projektu ter likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn, ki je predstavila avtorje in povedala o prepoznavnosti projekta v širšem mednarodnem prostoru, saj so že sodelovali umetniki iz vseh petih celin.
Razstavo je odprl koprski škof dr. Jurij Bizjak, ki povedal, da je na svetu veliko hudega, vendar zagotovil, da je veliko več upanja kot obupa, kljub vsemu pa tudi veliko več ljubezni kot sovraštva. Vokalna skupina Krila, ki letos praznuje srebrni jubilej je z izbranimi pesmimi obogatila večer. Razstava Umetniki za karitas se seli v Celje, kjer bo krasila sceno Klica dobrote.
Letošnji teden karitas, ki bo potekal od 26.11. do 3.12. nosi naslov Kje sem doma in nas spodbuja k razmisleku o našem domu, saj je dom tam kjer je naše srce, kjer se počutimo doma in kjer so ljudje, s katerimi se imamo radi. In prav v kontekstu tega gesla bo v ponedeljek 27.11. v Podkraju ob 16.00 blagoslovitev dvigala in prenovljenih prostorov v domu dvojčkov Urške in Tadeja, za katera smo zbirali sredstva.
V četrtek 30.11. pa bo v Centru karitas v Ajdovščini, na Vipavski 11 dan odprtih vrat. V nedeljo 30.11. pa bo nabirka po vseh župnijah namenjena ljudem v stiski. Nekaj podatkov: na področju Karitas vipavske dekanije prejema pomoč v hrani 300 družin in 100 posameznikov, nekateri tudi  pomoč pri plačilu nujnih računov. Pomoč za šolanje prejema tudi 270 otrok. Letno je razdeljene 70 ton hrane, dodana vrednost materialni pomoči je tudi spremljanje družine in posameznika ter pogovor in laično svetovanje. Poleg tega poteka tudi program učne
pomoči Popoldan na cesti v Ajdovščini, Kamnjah, Vrhpolju, na Slapu, v Vipavi in na Cesti. Program za brezdomce je v hiši Malorca v Ajdovščini, v Ajdovščini pa je tudi svetovalna pisarna za zasvojene in njihove svojce. Svoj dar lahko nakažete na TRR Karitas vipavske dekanije SI56 0475 1000 0867 279. Zato dobrodošli vsi, ki pomoč potrebujete in Boglonaj vsem, ki pomagate.
Jožica Ličen

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi