Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Ajdovščina
DANES
25°C
14°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

'Naj zvonovi zapojo'

Skupina Pritrkovalci Lokavec je v sodelovanju z društvom DOLI še enkrat dokazala svojo izrednost in izvirnost. Kaj vse so sposobni narediti mladi ljudje, če imajo dovolj podpore in ustvarjalnega duha!

Zamišljeno je bilo, da bi bil koncert v starem vaškem jedru pri stari cerkvi, v Brithu. Ker je bilo vreme tako zelo muhasto in tudi letošnji avgust ni prav nič poleten, smo se odločili, da prireditev premestimo v dvorano Edmunda Čibeja. 

Tako se je koncert z naslovom 'Naj zvonovi zapojo' zgodil v soboto, 16. avgusta. Zvezda večera je bila skupina 'Pritrkovalci Lokavec' s svojimi šestimi miniaturnimi zvončki, pridružili pa so se jim še lovenskimi muzikanti in odličen harmonikaš Martin Kompara.

Poleg primernega prostora je potrebno poskrbeti tudi za lepo sceno, ki smo jo na tem koncertu tudi imeli. Loredana Zega, ena izmed najboljših kaligrafistov na svetu, je poskrbela za napis, za oblikovanje scene Boris Blažko, za razporeditev cvetja Alenka Kompara in za svetlobne efekte Jani Kržič. Sceno je s povezovanjem koncerta polepšala Hanca Blažko, Nada Blažko in Beti Babič pa sta poskrbeli za vse čestitke in zahvale.

Kot se spodobi za pritrkovalce, smo prireditev začeli s Pritrkovalsko himno, ki jo je ubesedil ajdovski pritrkovalec Damjan Bone. Glasbeno priredbo sta ustvarili Eva Bras in Maja Bratina. Ti dve dekleti sta napisali priredbe za vse zaigrane in zapete komade.

Mesec avgust je za Lokavčane prav poseben mesec, saj imamo kar dve šagri: sv. Lovrenca in sv. Marijo Vnebovzeto. Letošnji avgust pa je bil še bolj prazničen, saj je naš župnik Jože Ličen praznoval častitljiv jubilej  - 50. obletnico maševanja.

Ker takšnega jubileja ne moreš in ne smeš spregledati, so mladi pritrkovalci župniku zaigrali skladbo 'Zlatomašnik bod pozdravljen', na zvonove in na trobento, dekleti v lokavških nošah pa sta mu poklonili šopek cvetja in sliko - portret, ki jo je ustvaril Boris Blažko.

Prvi del koncerta je bil namenjen narodnozabavni glasbi, ki govori o zvonovih. K narodnozabavni glasbi spada tudi diatonična harmonika. Naši miniaturni zvonovi so uglašeni v D-duru in tudi harmonika mora biti primerno uglašena, da glasba lepo zveni. Ker takšne harmonike nismo dobili, se je odločil Miran Lokar – nov izdelovalec harmonik, da bo napravil harmoniko, ki bo lahko pela z zvonovi. In res, pred nami je bil čudovit izdelek.

Na to harmoniko sta igrala najprej Martin Kompara iz Lokavca in nato pritrkovalec Stane Lokar. Oba sta dokazala, da to ni samo na pogled čudovit izdelek, temveč je tudi kvalitetno izdelan in ima prekrasen zvok.

Drugi del koncerta so zapolnili Slovenski muzikantje s svojo glasbo in Pritrkovalci Lokavec z jazz glasbo, da so pokazali, da so tudi brez zvončkov pravi muzikantje.Ta del je bil zelo živahen in je publiko kar dvignil, da so ploskali v ritmu.

Tretji del je bil oblikovan s popevkarsko glasbo: Za Slovenijo živim, Rdečo rožo utrgal bom zate, ob zvoku trobent smo slišali Angeli živijo in za konec Imejmo se radi in prav za konec smo vsi skupaj zapeli Pod Čavnom visokim prebivam.

Pritrkovalci so se izkazali tudi kot solisti: Stane Lokar na harmoniki, Eva Bras na trobenti in kitari, Anej Babič na trobenti in bobnih, Martina Stopar na klarinetu, Tina Bolko in Maja Bratina na klavirju in kot vokalistki. V ozadju pa sta se izkazala Urška in Stane Lokar kot oblikovalca plakatov, vabil in koncertnih listov.Ti mladi so res izjemni.

Za dobro izveden koncert se moramo zahvaliti tudi Sebastijanu Fabčiču – članu ansambla Slovenski muzikanti, ki je v priprave na koncert vložil kar nekaj deset ur in s Pritrkovalci Lokavec sodeloval kot vokalist.

Za izvedbo koncerta so nas podprli:

Finančno: Občina Ajdovščina, Zavarovalnica Maribor, Val Zavarovalno zastopstvo Aleksander Valič s.p. in Žagarstvo Sebastjan Novinec s.p.

Z materialom, prevoznimi sredstvi in delom: Jani Kržič s.p., Zidarstvo ZID Zdenko Štrukelj s.p., Ekstrem d.o.o., Mizarstvo Hrast Anton Kompara s.p., Batič Transport, Fotokopirnica Julka, Tiskarna Prograf Šempeter pri Gorici, snemalec Ivan Saksida in vsi aktivni člani društva DOLI.

Prostorsko: KS Lokavec in Turistična kmetija Černigoj.

Hvala, hvala prav vsem, ki ste tako ali drugače pomagali, hvala vsem, ki ste prišli na koncert in ste nas podprli in napolnili dvorano, škoda je le, da je bilo gostov več kot Lokavčanov.

Nada Blažko

 

Oglejte si tudi