Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Oratorij v Šturjah

Od 2. do 6. julija 2018 je v Šturjah potekal oratorij z naslovom 'Eno je potrebno'. Udeležilo se ga je 83 otrok in 22 mladih animatorjev. Letos smo na oratoriju spoznavali življenje in delo Slovenca Friderika Ireneja Barage, ki je pred več kot 150 leti misijonaril med severnoameriškimi Indijanci.
Vsak dan smo pričeli s pesmijo in molitvijo. Sledil pa je izsek dramske igre o Baragi, ki smo ga otrokom zaigrali animatorji. Po kratki spodbudi župnika Zorana Zornika so otroci po manjših skupinah preko igre in pogovora odkrivali, kaj lepega nam ima sporočiti misijonar Baraga, kaj se lahko od njega naučimo in kako vse dobro prenesti v življenje, da bi bili dobri ljudje in kristjani.

Dopoldne smo si različno obarvali, po kosilu pa smo se navadno odpravili v park, kjer nas je pričakala zelo zaželena senca in igra. Med drevesi smo našli zatočišča in postavili male indijanske tabore. Sledile so zanimive igre, ki pa so v sebi nosile tudi poučna sporočila. Vse je bilo zavito v zgodbo, v kateri je Baraga vse bolj spoznaval Indijance, med katere je prišel kot misijonar. Po končani igri in kratkem oddihu smo dan končali s sveto mašo.

Cel teden je bil zelo pester. Prvi dan je že sam po sebi prinesel veliko novega. Srečevali smo nove in stare prijatelje, seznanjali smo se s prostorom in z dnevnim redom. V torek smo po prvem delu dopoldneva napravili dolgo kolono, v kateri smo se podali v Dom starejših občanov, kjer smo skupaj obhajali sveto mašo. Popoldne so kar otroci sami (ob pomoči strokovnjakov, seveda) tiskali prave oratorijske majice, ki nam bodo ostale za spomin.

Sreda je bil sploh poseben dan, saj smo se odpravili na pohod do sv. Marjete. Tam smo se okrepčali in si malce oddahnili ter imeli dopoldanski program. Ko so naši želodčki začeli naznanjati čas kosila, smo se podali na Planino, kjer nas je že čakalo odlično kosilo. Dan smo končali s sveto mašo na Planini.

Četrtkovo in petkovo dopoldne smo animatorji otrokom popestrili z različnimi delavnicami, ki so si jih izbrali otroci sami: plesno, športno, glasbeno, astronomsko, skavtsko, vrtnarsko, umetniško, delavnico peke piškotov in delavnico prve pomoči. Četrtek popoldne si bodo otroci zapomnili po razburljivih vodnih igrah, najstniki pa po tem, da so ostali z animatorji do večera.

Animatorji smo radi prispevali svoje moči in veselje za pripravo oratorija. Prav tako so radi sodelovali mnogi dobri ljudje, ki so oratorij materialno in duhovno podprli. Hvala dobremu Bogu za lepo nedeževno vreme in da nas je varoval, da smo ob koncu tedna vsi živi, zdravi in veseli, tudi v pričakovanju novega oratorija. Hvaležni smo za misijonarja Baraga in njegov zgled.

Animatorji šturskega oratorija

Oglejte si tudi