Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Festival potujočih knjižnic

Slovenske potujoče knjižnice se vsaki dve leti srečajo na dvodnevnem Strokovnem posvetovanju in festivalu potujočih knjižnic. Letos smo bili v Lavričevi knjižnici Ajdovščina prvič gostitelji tega srečanja. Srečanje bibliobusov je potekalo v petek, 16. maja 2014, na Lavričevem trgu v Ajdovščini in v soboto, 17. maja 2014, na Glavnem trgu v Vipavi.
Potujoče knjižničarstvo ima pri nas bogato tradicijo. Ob otvoritvi Čitalnice je dr. Karel Lavrič dejal »… da moramo na vso moč svoj jezik častiti in se izobraževati …, mladež navduševati, pisatelje in časopise naše na vso moč podpirati in skrbeti, da jih ljudstvo bere … Nam pa je torej tudi potrebno ne samo po mestih, ampak tudi po trgih in vaseh malih bukvarnic napravljati ...«

Dva usnjena kovčka iz leta 1971, v vsakem je bilo okoli sto knjig, sta knjige ponesla na Col. Sledila sta še dva kovčka v tovarni Tekstina, prvi bibliobus pa je na severnem Primorskem začel svojo pot leta 1975. Današnji moderen bibliobus iz leta 2012, ki prevaža 6.000 enot gradiva (knjig, revij, DVD-jev) ohranja poslanstvo potujočih knjižnic, ki tudi danes ostaja isto - prinesti znanje, informacije in druženje v oddaljene kraje. Bibliobusi običajno stojijo v vaseh, pred osnovnimi šolami, vrtci, različnimi zavodi, domovi upokojencev … Lani je našo potujočo knjižnico obiskalo 10.523 ljudi na 62. Postajališčih, ki so si lahko sposojali knjige, uporabljali internet, fotokopirali in tiskali ter uporabljali televizor z DVD – predvajalnikom.V letošnjem letu bomo v Lavričevi knjižnici naredili še korak naprej in zagotovili možnosti dostave knjig na dom vsem ljudem, ki iz objektivnih razlogov ne morejo do knjižnice ali potujoče knjižnice.

Na Lavričevem trgu so bibliobusi vzbudili veliko pozornosti. Da je bilo vzdušje še lepše, so poskrbeli  otroci in vzgojiteljice iz Otroškega vrtca Ajdovščina (Enote Ob Hublju, Ribnik, Vipava, Vrhpolje, Vipavski Križ, Selo in Črniče in ga. Tatjana Kranjc) in OŠ Danila Lokarja Ajdovščina (1. r - 5. r in enota s prilagojenim programom), za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Srečanje je spremljal bogat kulturni program, ki so ga pripravili otroci OŠ Otlica pod vodstvom Ivice Vidmar, zbor Srednje šole Veno Pilon in potujoči knjižničarji iz Slovenije in Hrvaške. Srečanje sta s stojnicam svojih izdelkov popestrila tudi VDC Vipava ter ŠENT.

Zanimiv opis potujoče knjižnice je podal direktor Lavričeve knjižnice Artur Lipovž: »Potujočo knjižnico moraš imeti rad. Vedno pride izza ovinka, ko se ti zdi, da je svet pust in brez barv. Nikoli te ne pusti na cedilu, vsakokrat znova pripelje nekaj novega. Z njo pridejo taki ljudje, ki skrbijo za polne police in da je na njih za vsakogar nekaj. Prihod 'Potujočke' je dogodek, ob katerem se zberejo ljudje, si izmenjajo novice, popijejo kavo s knjižničarjem. Potujoča knjižnica ustvarja vezi med ljudmi – dobesedno.«

Strokovnega srečanja in festivala potujočih knjižnic v Ajdovščini so se udeležile vse potujoče knjižnice iz Slovenije z dvanajstimi vozili (Ajdovščina, Domžale - Kamnik, Koper, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Tolmin, Tržič) ter vozilo iz hrvaškega Karlovca. Strokovni del srečanja je potekal v Domu krajanov in je bil namenjen 'on-line' povezavam na bibliobusih.

Toliko knjižnic na kolesih je bila prava atrakcija in najmlajši se kar niso mogli odločiti, kateri bibliobus je najlepši, obilo pohval pa je požel naš, sodobno opremljen bibliobus. Program sta jim popestrila še Nodi in Pika Nogavička.

Naslednji dan so se bibliobusi odpeljali v Vipavo in zasedli Glavni trg. Pričakal jih je Pihalni orkester Vrhpolje, zaplesali so člani Folklornega društva Vipava, zanimivo dogajanje na bibliobusu pa so nam z igro in recitacijami prikazali otroci iz OŠ Vipava, podružnice Vrhpolje pod vodstvom Nadje Rodman Koradin. Ta dan je odprla vrata tudi Krajevna knjižnica Vipava, ki je bila slovenskim knjižničarkam in knjižničarjem zelo všeč. Srečanje se je končalo v popoldanskih urah, ko so bibliobusi zapustili Vipavsko dolino. Bilo je zanimivo, svet brez knjižnic (tudi potujočih) bi bil dolgočasen.

Iris Skočaj, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Oglejte si tudi